OUG Toader. Augustin Zegrean: O tentativă de a aministia anumite fapte

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR, consideră că OUG despre care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că o va propune în Guvern este o "tentativă de a amnistia anumite fapte". 

OUG Toader. Augustin Zegrean a subliniat că ordonanţa ar putea produce "o vânzoleală imensă în tot dreptul penal". 

"Nu este în regulă ce se întâmplă, mie mi se pare că este din nou o tentativă de a amnistia anumite fapte, pentru că altă motivare pentru această ordonanţă de urgenţă nu văd care ar putea să fie şi mă întreb la modul cel mai serios ce se întâmplă cu cei care şi-au executat deja pedepsele? Ce rost ar avea revizuirea în situaţia lor? Doar ca să le şteargă cazierul? Să le şteargă din cazier? Şi care sunt limitele în care judecătorul poate să anuleze o hotărâre în baza unei cereri de revizuire? Adică dacă au fost condamnaţi şi dacă faptele au fost comise contează cum i-au prins şi cum i-au descoperit? Nu contează să fie sancţionaţi pentru faptele comise?", a declarat Zegrean, joi, pentru Agerpres.

El a menţionat că revizuirea este o instituţie care aparţine procedurii penale şi a amintit că a fost modificat Codul de procedură penală. 

"S-a modificat Codul de procedură penală, revizuirea e o instituţie care aparţine procedurii penale, de ce nu au scris atunci nu pot să înţeleg, de ce după două săptămâni, nici nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură penală modificat şi vor să-l modifice din nou sau să facă o lege care nu ţine de procedura penală, nu ştiu (...) domnul ministru ştie foarte bine care e practica Curţii Constituţionale în materie de a analiza urgenţa şi necesitatea adoptării unor ordonanţe de urgenţă", a afirmat Zegrean. 

Despre protocoale "se ştia de ani de zile" 

"Despre protocoale se ştia nu de acum, se ştia de ani de zile, toată lumea ştia de ele, dar acum se vede că şi-au dat seama că erau rele. Ce să se întâmple? Începând de unde să se facă revizuirea hotărârilor penale? De acum un an? De acum 10 ani? De acum 20 de ani? De 30 de ani? Pentru că în Codul de procedură penală scrie cine şi în ce condiţii poate să ceară revizuirea unei hotărâri penale. Se inventează acum alte motive, alte situaţii şi până la urmă ce se doreşte cu asta? Ca aceia care au fost deja condamnaţi să nu-şi mai execute pedepsele? Atunci ce se întâmplă cu cei care şi-au executat deja pedepsele, că bănuiesc că şi pe aceia îi lasă să-şi facă o cerere de revizuire?", s-a întrebat Zegrean. 

El a spus că, dacă ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare, cei care au fost în această situaţie vor beneficia de prevederile ei până când va fi declarată neconstituţională sau va fi abrogată. 

"Chiar nu prea cred că ministrul Justiţiei a propus sau va propune o astfel de ordonanţă, pentru că asta ar însemna să se facă iar o vânzoleală imensă în tot dreptul penal, în toate procesele care s-au judecat până acum. Dacă au fost condamnaţi pe nedrept, să facă şi să revizuiască sentinţele, sunt total de acord (...) dar dacă omul a comis fapta, furtul sau crima sau ce a comis, mai contează cum l-a prins?", a menţionat Zegrean. 

Protocoalele secrete, analizate în primul rând

"E o grabă, pentru că protocoalele nici măcar nu au fost desfiinţate, din câte ştiu eu (...) până la urmă asta e de văzut - dacă în baza lor s-au comis fapte care intră în sfera penalului, dacă intră în conflict cu legea, dacă nu, de ce să revizuieşti sentinţa? (...) mai întâi ar trebui văzut ce e cu protocoalele alea, ce s-a comis în baza lor şi cine a comis fapte în baza acelor protocoale (...) şi apoi să vedem dacă punem problema revizuirii", a declarat Zegrean. 

El a spus că articolul 142 din Codul de procedură penală, în baza căruia organele judiciare făceau aceste interceptări la cererea procurorilor, a fost în vigoare până când a fost declarat neconstituţional. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară, la un post de televiziune, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să dea posibilitatea celor ce au fost condamnaţi "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel