Un poll publicat pe site-ul www.orapamantului.ro arată că interesul utilizatorilor de internet faţă de acţiuni ecologiste de genul Earth Hour este unul extrem de ridicat. Instituţii ale statului sunt şi ele preocupate să participe la aceste acţiuni, unele devenind chiar partenere ale evenimentului Ora Pământului 2011. În cartiere, însă, Ora Pământului a arătat ca o seară obişnuită de sâmbătă, 26 martie, cu luminile aprinse la majoritatea ferestrelor.
Un procent impresionant de 92% dintre participanţii la poll-ul de pe site-ul organizaţiei care a coordoant evenimentul Ora Pământului 2011 în România au declarat că vor participa la această acţiune. Practic, din 1923 de votanţi, 1769 au răspuns că vor stinge lumina sâmbătă seara, între orele 20.30 şi 21.30. Doar 154 de participanţi au spus că se vor comporta ca în orice altă seară. Dacă ar fi fost cu toţii vecini de cartier, întreaga zonă ar fi fost una cufundată în întuneric.
Dar într-un cartier real din Bucureşti, Ora Pământului 2011 a arătat ca orice altă seară de sâmbătă. Luminile aprise la majoritatea ferestrelor. Ba chiar şi la şcoala de vizavi, cu toate că sâmbătă seara nu prea ar mai avea cine să fie înăuntru.
Pe stradă, bucureştenii au început cu o tură de bicicletă şi au terminat cu un concert unplugged. Apoi s-a dat stingerea
Există însă şi bucureşteni care s-au alăturat campaniei Ora Pământului 2011. În Capitală, bicicliştii au început sărbătoarea Earth Hour 2011 încă de la ora 17.30, cu Marşul Earth Hour 2011. S-au strâns în Piaţa George Enescu, de unde s-a plecat într-un traseu prin centrul Capitalei.
De la 20.00 trupa Sistem a cusţinut un concert 100% unplugged, iar la 20.30 s-a dat tonul stingerii luminilor Ateneului Român, ale Bibliotecii Centrale Universitare şi ale Muzeului Naţional de Artă, din zona Pieţei George Enescu. Când totul s-a stins, cunoscutul cor Sound a încântat publicul cu un repertoriu alcătuit special pentru eveniment din piesele: "Siyahamba" (imn sud-african), "Tourdion" (secolul al 15-lea), "Mare hibă-i la Jibău", de Dariu Pop, "Sârba-n căruţă", de Ghorghe Danga, "Nunta", de Constantin Arvinte, "Summertime", de George Gershwin, "Java-jive", de Ben Oakland, şi "When I'm 64", semnată The Beatles.
În plus, în Capitală au fost stinse luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour la Palatul Parlamentului, Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi în alte zeci de sedii de companii şi instituţii, ce se vor cufunda în întuneric timp de o oră.
Oraşele oficiale Earth Hour - Ora Pământului în 2011 sunt: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Buftea, Calafat, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Salonta, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vatra Dornei şi Zalău.
De asemenea, pe site-ul organizaţiei care coordonează Ora Pământului 2011 în România, o serie de grădiniţe, scoli, licee, cluburi sportive şi chiar societăţi comerciale sunt anunţate ca susţinătoare oficiale ale campaniei.
Direcţia Generală de jandarmi a Municipiului Bucureşti şi Ministerul Justiţiei fac parte printre partenerii oficiali ai campaniei Ora Pământului 2011.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News