ONU: Invadarea Ucrainei - o întoarcere la epoca imperialismelor, acuză Emmanuel Macron

ONU: Invadarea Ucrainei - o întoarcere la epoca imperialismelor, acuză Emmanuel Macron
ONU: Invadarea Ucrainei - o întoarcere la epoca imperialismelor, acuză Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor prin invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, transmite AFP.

'Asistăm din 24 februarie a acestui an la o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea', a subliniat preşedintele Macron.

'Cine este astăzi hegemonică, dacă nu Rusia?', s-a întrebat şeful statului francez. 'Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă', a afirmat în continuare Emmanuel Macron. Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii. Drept urmare, multe ţări din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, refuză să condamne Moscova.

'Imperialismul contemporan nu este european sau occidental şi ia forma unei invazii teritoriale susţinute de un război hibrid globalizat care foloseşte preţul energiei, securitatea alimentară, siguranţa nucleară, accesul la informaţie şi circulaţia populaţiei ca arme de diviziune şi distrugere', a denunţat Emmanuel Macron.

'Să nu ne resemnăm cu (această) fractură a lumii', a îndemnat preşedintele Macron, care a îndemnat liderii mondiali să respingă 'noua ordine' a divizării pe care Rusia 'imperialistă' încearcă să o impună odată cu războiul din Ucraina. Pe termen lung, Emmanuel Macron avertizează că această 'încercare de împărţire a lumii (...) accentuează tensiunea dintre Statele Unite şi China', în special în zona indo-pacifică, una dintre priorităţile strategice ale Franţei.

Într-o pledoarie uneori aprinsă, în contrast cu tonul calm al discursurilor de la Adunarea Generală a ONU, preşedintele francez a cerut inventarea unei 'noi cooperări' pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă lumea, de la conflicte la schimbările climatice şi pandemii.

'Situaţia planetei noastre ne sporeşte exigenţele', a declarat el, exprimând-şi dorinţa unui impuls colectiv pentru 'a construi un nou contract între nord şi sud'. A estimat, de asemenea, că acest imperativ a devenit şi mai urgent după războiul din Ucraina iniţiat de Rusia.

'Avem toţi un rol în a-l opri, pentru că îi plătim toţi preţul', a spus Macron. Invazia rusă în Ucraina se află în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt în cadrul Adunării Generale a ONU.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va interveni prin video, graţie unei autorizaţii speciale votate săptămâna trecută de statele membre, iar joi subiectul se va afla pe agenda reuniunii Consiliului de Securitate, la nivel de miniştri de externe, notează Agerpres.

Citește și - Discursul președintelui Klaus Iohannis în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 20 septembrie 2022, la New York, Statele Unite ale Americii, intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a anunțat Administrația Prezidențială. 

Iată ce a transmis președintele Klaus Iohannis: 

Domnule Președinte al Adunării Generale,

Domnule Secretar General,

Excelențe,

Trăim vremuri dificile. Predecesorii noștri, care au adoptat Carta Națiunilor Unite, au avut, citez, „hotărârea de a salva generațiile următoare de calamitatea războiului”. Aproape opt decenii mai târziu, pacea este, în continuare, amenințată, de această dată de noi provocări îngrijorătoare – cele mai grave de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Suntem martori, din data de 24 februarie, la consecințele dramatice ale războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă, un membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei.

Suntem, de asemenea, martorii unei solidarități excepționale din partea a numeroase țări, unite în acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunări și o victimă a luni de agresiune împotriva civililor, a infrastructurii de bază și a economiei.

Consecințele acestui război sunt globale și nu se limitează la securitatea noastră. Ele implică încălcări flagrante ale normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar și drepturilor fundamentale ale omului, precum și ale dezvoltării sustenabile globale. Acestea ar trebui să constituie motive majore de îngrijorare pentru noi toți, indiferent de distanța la care ne aflăm față de conflict. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel