OMV se alătură altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble.
"Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro", a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters citat de Agerpres.
După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.
Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.
Citește și...
Prim-vicepreședintele Comisiei UE, Frans Timmermans, reiterează linia Bruxelles-ului cu privire la riscul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
A plăti în ruble înseamnă încălcarea sancțiunilor. Și este și o încălcare a contractelor stipulate care prevăd în ce monedă să fie făcută plata. Iar contractele indică euro sau dolari, niciodată ruble". spune prim-vicepreședintele CE.
Cu aceste cuvinte, prim-vicepreședintele Comisiei UE, Frans Timmermans, rupe tăcerea de la Bruxelles după ce ieri o companie italiană de energie, Eni, a anunțat deschiderea a două conturi, unul în euro și celălalt în ruble, la Gazprombank, banca gigantului Gazprom de la care firma italiană cumpără gaz.
Cuvintele lui Timmermans ar putea anunța demararea unei proceduri de infringement împotriva Italiei
Potrivit celor explicate ieri de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, în cazul încălcării sancțiunilor UE de către Eni, statul italian ar trebui să pedepsească compania. Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu