Prim-vicepreședintele Comisiei UE, Frans Timmermans, reiterează linia Bruxelles-ului cu privire la riscul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
"A plăti în ruble înseamnă încălcarea sancțiunilor. Și este și o încălcare a contractelor stipulate care prevăd în ce monedă să fie făcută plata. Iar contractele indică euro sau dolari, niciodată ruble". spune prim-vicepreședintele CE.
Cu aceste cuvinte, prim-vicepreședintele Comisiei UE, Frans Timmermans, rupe tăcerea de la Bruxelles după ce ieri o companie italiană de energie, Eni, a anunțat deschiderea a două conturi, unul în euro și celălalt în ruble, la Gazprombank, banca gigantului Gazprom de la care firma italiană cumpără gaz, potrivit Europa Today.
Potrivit celor explicate ieri de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, în cazul încălcării sancțiunilor UE de către Eni, statul italian ar trebui să pedepsească compania.
Și dacă nu ar face-o, Comisia Europeană ar putea deschide o procedură de infringement împotriva Italiei: ”Aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei hotărâte colectiv de Consiliu”, adică de către guvernele individuale ale UE în unanimitate, ”este la latitudinea statelor membre”, a amintit Mamer.
Sancțiunile au ”forță de lege în Uniunea Europeană” și dacă statele membre nu le aplică, ”atunci, așa cum am spus deja, se aplică cadrul general al procedurilor de infringement, care poate fi pus în aplicare de către Comisia Europeană”, a clarificat purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen.
Decizia Eni vine în urma decretului președintelui Vladimir Putin de la sfârșitul lunii martie, care, ca răspuns la sancțiunile occidentale care au pus rubla în criză, a dispus ca toate tranzacțiile pentru a cumpăra gaz rusesc trebuie făcute în moneda rusă.
De atunci, în rândul operatorilor din sector a început confuzia cu privire la modul de acționare, în condițiile în care termenul de plată către Gazprom ar fi expirat în luna mai. Eni, de exemplu, ar trebui să expire pe 20 mai.
În practică, Rusia cere companiilor din UE să deschidă un cont dublu la banca Gazprom, principalul furnizor rus de gaze. Primul cont Gazprombank poate fi în valute occidentale, precum euro sau dolari, dar al doilea trebuie să fie în ruble.
Plata livrărilor de gaz s-ar face așadar în două etape, cu o primă plată în cont în moneda stabilită prin contract urmată de un al doilea transfer al sumei în moneda rusă.
Gazprombank nu se numără printre instituțiile bancare sancționate de UE iar Comisia a clarificat în aprilie și recent că sancțiunile ”nu interzic deschiderea unui cont la Gazprombank” în euro sau dolari.
Problema este că încă nu este clar ce se întâmplă cu un al doilea cont de ruble. Decretul Kremlinului prevede, de fapt, schimbul de valută, care ar trebui să aibă loc cu implicarea băncii centrale ruse, acest lucru atât de explicit sancționat de UE.
Aici, în trecerea de la un cont în euro la altul în ruble, ar intra în joc banca centrală a Moscovei. Și, prin urmare, ar fi declanșată încălcarea sancțiunilor UE.
Astăzi, Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al președintelui Ursula von der Leyen, a declarat: ”Orice altceva în afară de deschiderea unui cont în moneda contractată, efectuarea unei plăți în acea monedă și efectuarea unei declarații care să spună că plata în acea monedă închide plata pentru furnizarea de gaz, încalcă sancțiunile. Atât putem spune în această privință: pozițiile noastre nu s-au schimbat deloc în ultimele săptămâni”.
Deschiderea unui cont de ruble la Gazprombank ”depășește ceea ce am spus că este permis de ”cadrul de sancționare”, a reiterat Mamer.
Eni explică că ”pe de o parte, până în prezent, Gazprom Export și autoritățile federale ruse competente au confirmat că facturarea (primită de Eni în ultimele zile în moneda corectă contractual) și plata aferentă de către Eni vor continua să fie efectuate în euro, conform prevederilor contractuale”.
Astfel, compania italiană nu va folosi ruble direct.
Dar al doilea cont în valută rusească?
”Activitățile operaționale de conversie a monedei din euro în ruble vor fi efectuate de un agent de compensare specific care operează la Bursa de Valori din Moscova în termen de 48 de ore de la creditare și fără implicarea Băncii Centrale Ruse. Și fără implicarea băncii centrale nu există încălcare a sancțiunilor”, explică Eni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu