Olanda, un stat model sau o narco-colonie cu un sistem și condiții speciale pentru spălarea banilor?

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Olanda a fost odată ținutul idilic al morilor și al lalelelor, un model de toleranță și bunăstare.

Acum, acel tărâm idilic este cunoscut pentru mecanismul bine pus la punct al spălării banilor și raiul traficanților de droguri. 

Copleșită în ultimii ani de valurile de trafic de droguri și crime, Olanda se dovedește a fi Narcolandia din Vest, unde au aterizat tone de cocaină, otrăvind toată Europa și făcând să înflorească din ce în ce mai multe bande violente. O urgență națională, care pune sub semnul întrebării pietrele de temelie ale societății olandeze, scrie publicația Republica.

Este un fapt cunoscut că drogurile călătoresc în mare parte pe mare. Trecând prin Atlantic și Marea Nordului, marile nave comerciale (cu mărfurile lor ascunse de droguri) acostează în porturile Anvers (Belgia), Valencia (Spania) și Rotterdam (Olanda).

În special, în țara lalelelor, `Ndrangheta a găsit mai mult decât un ”adăpost sigur”, deoarece, potrivit sursei citate, un ”ajutor” semnificativ pentru mafie vine din lipsa unor reguli specifice anti-mafie , dintr-un regim fiscal foarte favorabil, o economie solidă și capacitatea de a muta cu ușurință fluxurile de bani către paradisurile fiscale conectate cu Țările de Jos.

”Mafiile își iau banii acolo unde pot vedea că aceștia produc în mod satisfăcător”, a explicat un procuror italian, Giuseppe Lombardo, de la DDA Reggio Calabria. O parte din aceste profituri intră în conturile organizațiilor indigene care reinvestesc capitalul acumulat local. 

În continuare, publicația Antimafia explică cum sunt consolidate grupurile mafiote din Olanda:

  • cu corupția se caută referenți în rândul politicienilor, funcționarilor, administratorilor;

  • profiturile provenite din traficul de droguri sunt investite în societăți juridice sau în achiziționarea de bunuri imobiliare cu ajutorul băncilor conforme;

  • se apelează la consultanți experți în probleme financiare, fiscale și juridice.

Mai mult, infractorii olandezi profită din plin de condițiile speciale oferite de un stat social bine dezvoltat și relativ bogat, cu un sistem fiscal complex și un sistem de bunăstare, fapt care constituie teren fertil pentru pătrunderea, prin fraudă și corupție, în sistemele de achiziții, sistemele de aprovizionare, în general în prestarea serviciilor publice sau pentru sustragerea de taxe, taxe vamale si accize.

Un narco-stat în nordul Europei

Potrivit diverșilor experți, aceste organizații criminale ('Ndrangheta, Mocro-mafia, mafia albaneză și nigeriană) fac din Țările de Jos un adevărat narco-stat. ”Avem cu siguranță caracteristicile unui narco-stat” , a spus Jan Struijs, liderul celui mai mare sindicat al poliției olandeze din 2019, adăugând că ”dacă ne uităm la infrastructura banilor câștigați de crima organizată, vorbim de o economie paralelă. Da, avem un narco-stat”.

Spălătoria de bani: În fiecare an, în Olanda sunt spălate peste 13 miliarde de euro 

Cel puțin 13 miliarde de euro ar fi spălați în fiecare an în Olanda, majoritatea banilor provenind de la întreprinderi criminale olandeze, spune o nouă cercetare a cotidianului olandez AD, citat de publicația 31Mag.

Profesorul Brigitte Unger de la Universitatea din Utrecht estimează că jumătate din cele 13 miliarde de euro generate de criminalitatea din Țările de Jos folosesc o companie de drept olandeză drept spălătorie.

Banii spălați reprezintă aproximativ 1,6% din PIB-ul olandez, a spus Unger la o întâlnire organizată pentru a discuta cercetările sale. Ea și echipa sa au avut acces la date extrem de confidențiale de la echipa antifraudă, parchet și informații fiscale pentru a-și efectua cercetările, precum și informații despre tranzacții suspecte de la bănci și cazinouri.

Miliarde de euro scoase din Rusia au ajuns în Olanda

La începutul anului 2019, proiectul de raportare a criminalității și corupției a raportat și o operațiune de spălare a banilor care a scos miliarde de euro din Rusia și din care aproape 1 miliard de euro au ajuns în Țările de Jos.

Și în septembrie, ABN Amro a confirmat că procurorul olandez a deschis o anchetă penală pentru o posibilă spălare de bani la bancă. ING a fost, de asemenea, amendată cu 775 de milioane de euro pentru nerespectarea în mod corespunzător a regulilor de spălare a banilor.

Pirații fiscali olandezi care fac morală altora

Poate că ar fi bine să reamintim că, în anul 2020, Austria, Danemarca, Olanda și Suedia au pus în scenă cea mai mare intransigență în chestiunea ”respectului statului de drept” ca și condiție pentru a permite accesul la fonduri europene. Mark Rutte, șeful guvernului olandez, a cerut introducerea unui drept de veto național asupra distribuirii fondurilor, scrie Tempi.

În lunile următoare, dovezile acestor acuzații privind respectarea statului de drept au venit sub forma unor studii și rapoarte care au ilustrat și cuantificat prejudiciul pe care sistemul fiscal olandez îl provoacă nu doar altor țări europene, ci și țărilor emergente.

Raportul a fost comandat de Ministerul de Externe olandez către The Sentry, o echipă care investighează spălarea banilor și fuga de capital din Africa subsahariană.

Tocmai pentru a recrea o imagine și a înlătura criticile, Olanda, printre diverse inițiative de fațadă, a decis să finanțeze raportul ”Corupție în regiunea Marilor Lacuri și posibile legături cu sistemul financiar olandez”.

Dar rezultatele raportului s-au întors împotriva celor care l-au comandat:

Potrivit acestui raport, Olanda a fost nu mai puțin decât prima țară din lume în ceea ce privește investițiile directe pe continentul african la sfârșitul anului 2018. Cu 79 de miliarde de dolari, a depășit Franța (53 de miliarde), Regatul Unit (49 miliarde), SUA (48 miliarde) și China (46 miliarde). Cum este posibil ca o țară cu un PIB care este o treime din cel al Franței și al Regatului Unit, mai puțin de o cincisprezecime din cel al Chinei și mai puțin de o douăzecime din cel al Statelor Unite să aibă aproape dublul investițiilor fiecăreia dintre ele în Africa, continent cu care nu are legături istorice?

Bănuiala ușoară este că cea mai mare parte a cifrei este reprezentată de capital african transferat nominal în Țările de Jos și înregistrat în companii controlate de membrii elitelor africane care, exploatând reglementările fiscale olandeze laxe, plătesc impozite neglijabile pe banii care sunt investiți și dă profitul în Africa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel