Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Rozalia-Ibolya Biro, a prezentat marţi paşii făcuţi de România pentru transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în priorităţi strategice şi transpunerea lor la nivel naţional, la reuniunile interparlamentare organizate de Comisia pentru dezvoltare din cadrul Parlamentului European.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor a participat, marţi, la reuniunile interparlamentare organizate de Comisia pentru dezvoltare (DEVE) şi Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European.
"Reuniunea Comisiei pentru dezvoltare, dedicată implementării la nivel european a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, a abordat strategiile de transpunere ale ODD în statele membre, în contextul noului Consens European adoptat anul trecut. În intervenţia sa, Rozalia Biro a prezentat paşii făcuţi de România pentru transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în priorităţi strategice şi transpunerea lor la nivel naţional, menţionând angajamentul politic major al Parlamentului, prin adoptarea unei Declaraţii în 21 aprilie 2016, şi deciziile recente prin care a fost înfiinţat, în 2017, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, subordonat primului ministru. De asemenea, ea a evidenţiat că la nivelul Comisiei pentru politică externă există o preocupare constantă pentru acest subiect, funcţionând o subcomisie pentru dezvoltare durabilă în cadrul căreia parlamentari din toate partidele politice şi comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor conlucrează pentru coagularea celor mai bune politici şi iniţiative, crezând sincer că dezvoltarea durabilă reprezintă singura cale pentru realizarea dezvoltării umane şi a prosperităţii pentru toţi", se arată într-un comunicat de presă.
Se dorește trecerea la un nou mod de a face politică
Rozalia Biro a menţionat că de la o abordare sectorială se doreşte trecerea la un nou mod de a face politică, dezvoltând parteneriate orizontale cu sectorul civil, privat, asigurând un mod de conlucrare mai eficientă pentru o dezvoltare sustenabilă.
[citeste si]
"Angajamentul ca până în 2030 ţările membre vor asigura 0,7% din PIB pentru punerea în practică a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este, pe de o parte, o provocare, iar pe de altă parte, un angajament clar pentru realizarea acestora. România doreşte să devină un hub regional al procesului de implementare şi monitorizare a ODD-urilor în partea estică a Uniunii Europene", a mai spus Rozalia Biro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News