Nord Stream 2 zguduie Germania. Scandal după o scrisoare către SUA, dezvăluită de un ONG: A pus în joc un miliard de euro

O scrisoare dintre ministrul Finanțelor și omologul său american a fost făcută publică de un ONG. Este vorba despre Gazoductul Nord Stream 2.

Un ONG de mediu din Germania a declanșat un scandal de corupție uriaș în Germania. Acesta a făcut publică o scrisoare ce datează din august 2020, în care ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, i-ar fi trimis-o omologului său american din administrația Trump, Steven Mnuchin. 

Scrisoarea a apărut inițial în ziarul german Die Zeit și a fost publicată de un ONG pentru mediu, scrie publicația Stern și datează din luna august 2020.

Potrivit sursei citate, Olaf Scholz, ministrul Finanțelor a guvernului de la Berlin, i s-a adresat omologului său de la vremea respectivă, din cadrul Administrației Trump, secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin. Oficialul german solicita Washingtonului ca SUA să ridice sancțiunile impuse companiilor implicate în construirea gazoductului care va lega Germania de Federația Rusă - controversatul Nord Stream 2, scrie defenseromania.ro

În schimbul acestui „serviciu”, Germania ar fi promis că va investi un miliard de euro pentru a importa gaze naturale lichefiante din Statele Unite ale Americii.

Ucraina se numără printre cei mai aprigi critici ai conductei Nord Stream 2

Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Ucraina se numără printre cei mai aprigi critici ai conductei Nord Stream 2, care se aşteaptă să aducă 55 miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania. Mai multe state din Europa Centrală și de Est se opun de asemenea proiectul, printre cele mai vocale fiind Polonia. 

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Germania, cea mai mare economie a Europei, spune că conducta este pur şi simplu comercială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel