EXCLUSIV  O poveste de succes. Cum a ieșit Marian Daragiu din comunitatea defavorizată și discriminată în care a trăit. Astăzi e la Ministerul Educației / video

Marian Daragiu
Marian Daragiu

Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației Naționale, a vorbit despre șansa pe care a avut-o și care l-a determinat să iasă din comunitatea defavorizată și discriminată din care făcea parte.

Marian Daragiu, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și vicepreședinte în Partida Rromilor, a fost prezent la DC News, unde a vorbit despre cum a ieșit din comunitatea defavorizată din care făcea parte:

„Am avut șansa unei învățătoare cu vocație de dascăl. Doamna mea învățătoare, Ioana Loghin, venea în comunitatea de rromi ca și cum mergea pe strada dumneaei. Era iubită de copii, era iubită de părinți, era respectată de părinți. Îmi amintesc că ne lua de mână și toți mergeam în spatele dumneaei, în cor, fie că ne întorceam de la școală, fie că mergeam la școală.

Dacă lipseam de la școală, mă trezeam cu doamna învățătoare în bătătură și nu vă spun ce rușine îmi era. Că de ce am lipsit, că trebuie să vin la școală și îi motiva pe părinții mei, ca pe părinții din întreaga comunitate, să revenim la școală. Se întâmpla în anii 1970. A insistat, la un moment dat, să ne mutăm fizic din comunitate, spunând că suntem ultima ei generație, doamna fiind deja în vârstă, și niciunul dintre copiii care au trecut prin mâna dumneaei, spunea dânsa, nu reușiseră să-și finalizeze studiile medii, nici măcar 8 clase.

Dânsa spunea că nu reușiseră nicicum să pună cap la cap ciclurile educaționale și să vadă un tânăr care s-a născut, a trăit în comunitatea de rromi și a ajuns să-și finalizeze studiile, să poată să aibă liceul și așa mai departe. Ulterior ne-am mutat în comunitatea ne-rromă, am părăsit fizic acea comunitate și am mers la o altă școală, la Liceul Pedagogic din Turnu Măgurele.

O dată cu această schimbare, s-a întâmplat și o dedublare a personalității noastre, pentru că sfatul și modul în care au știut să ne protejeze părinții la vremea respectivă a fost să ne spună: Știți, încercați să nu spuneți că sunteți rromi. Dacă sunteți întrebați, spuneți și voi că bunicii... Eu am să mă asigur, în schimb, că sunteți de două ori mai curați decât ceilalți, iar voi trebuie să vă asigurați că învățați de două ori mai bine carte decât ceilalți ca să aveți șanse egale. Mama a introdus conceptul de egalitate de șanse, în anii '70, pe care eu l-am înțeles mai târziu și am înțeles că a fost o alegere pe care a trebuie să i-o respectăm“, a spus Marian Daragiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel