O nouă propunere la Bruxelles: Crearea unui centru de achiziție și stocuri comune de gaze pentru țările UE

Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels

Propunerea ar trebui să fie prezentată marți ca parte a planului Comisiei UE împotriva facturilor scumpe.

Un centru european de achiziție  cu scopul de a constituii stocuri comune de gaze pentru a umple cel puțin 15% din capacitatea de stocare a țărilor UE. Aceasta este propunerea pe care Comisia Europeană ar trebui să o includă în noul plan de măsuri pentru a face față crizei energetice a blocului. 

Potrivit unui proiect al planului citat de Europa Today, Bruxelles-ul consideră că creșterea prețurilor la gaze a fost cauzată și de concurența dintre statele membre de a achizționa ”prețiosul” gaz metan.

Crearea unui centru comun de achiziții, asemănător cu centrul comun de achiziție pentru vaccinuri în timpul Covid, ar trebui, așadar, să permită evitarea unor efecte speculative suplimentare.

Acest centru comun ar fi constituit dintr-un fel de consorțiu format din companii care importă gaze din străinătate și, deși pe bază de voluntariat, scopul este să umple cel puțin 15% din stocurile naționale. Achizițiile comune nu ar trebui să implice gaz rusesc.

Această propunere fusese deja lansată cu luni în urmă, la începutul războiului din Ucraina, dar a fost respinsă de unele țări, printre care Germania, care au considerat că este dificil, dacă nu imposibil, să convingă companiile private să participe la un astfel de mecanism. 

De atunci, mai multe lucruri s-au schimbat, iar Berlinul a naționalizat de exemplu Uniper, una dintre principalele companii energetice germane, puternic dependentă de importul de gaze din Rusia. Mai mult, Germania este sub presiunea diferitelor guverne ale UE pentru planul de 200 de miliarde de euro lansat pentru a compensa facturile scumpe ale familiilor și întreprinderilor germane, un pachet maxi de ajutor considerat contrar regulilor europene de concurență.

Luni, 17 octombrie: Preţul gazelor naturale în Europa, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

În jurul orei 10:10, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam. Piaţa gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervenţiile UE destinate ţinerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflaţia şi a adus economiile în pragul recesiunii. Executivul comunitar urmează să propună marţi un nou pachet de măsuri destinat să contracareze impactul reducerii livrărilor de gaze ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor.

Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie. Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să îşi reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, analizează un plan care ar face această reducere a consumului una obligatorie. În paralel, Simson a avertizat zilele trecute că orice măsuri destinate limitării preţului gazelor naturale nu trebuie să afecteze eforturile care sunt destinate diminuării cererii de gaze.

În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%, peste media multianuală pentru acest moment al anului, graţie vremii favorabile şi nivelului ridicat al importurilor de gaze lichefiate. Însă un eventual eşec în diminuarea consumului şi temperaturile mai mici decât cele normale ar putea goli rapid depozitele de gaze şi ar face mai dificilă umplerea lor pe parcursul anului următor, în special în absenţa gazelor naturale ruseşti. Mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel