O navă din „flota fantomă“ a Rusiei, manevre suspecte în Marea Baltică. Donald Tusk a luat măsuri

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Armata Poloniei a intervenit după ce o navă din „flota fantomă” a Rusiei a fost văzută executând manevre suspecte lângă un cablu electric care leagă Polonia de Suedia, a declarat miercuri premierul polonez.

NATO a intensificat securitatea în Marea Baltică după o serie de incidente în care cabluri electrice, legături de telecomunicații și conducte de gaz au fost avariate în urma invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

„O navă rusească din ‘flota fantomă’, aflată sub sancțiuni, a efectuat manevre suspecte lângă cablul electric care leagă Polonia de Suedia”, a scris premierul Donald Tusk pe platforma X.

„După intervenția eficientă a armatei noastre, nava s-a îndreptat spre unul dintre porturile rusești”, a adăugat Tusk.

Termenul „flotă fantomă” se referă la vase utilizate de Rusia pentru a transporta petrol, arme și cereale cu încălcarea sancțiunilor internaționale impuse după invazie.

Mai multe incidente în Marea Baltică

 

Vorbind mai târziu cu reporterii, ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că un zbor de patrulare a speriat nava, iar nava marinei poloneze ORP Heweliusz se îndrepta către locul incidentului.

Viceamiralul Krzysztof Jaworski, comandantul Componentului Maritim al Poloniei, a declarat pentru Reuters că tancul în cauză se numește Sun și naviga sub pavilionul Antigua.

Ambasada Rusiei la Varșovia a refuzat să comenteze. În trecut, Moscova a negat implicarea în sabotajele subacvatice din Marea Baltică, susținând că Occidentul folosește astfel de afirmații pentru a limita exporturile maritime de petrol ale Rusiei.

Cablul submarin de 600 de megawați leagă coasta suedeză din apropierea orașului Karlshamn de Ustka, în nordul Poloniei, și permite ambelor rețele să beneficieze de livrări transfrontaliere atunci când electricitatea este mai ieftină în cealaltă rețea.

Un purtător de cuvânt al operatorului rețelei poloneze PSE a declarat că acest cablu funcționează normal. Datele PSE au arătat că peste 600 de megawați se scurgeau către Suedia prin cablu la ora 11:30 GMT.

„Aceasta arată cât de periculoase sunt vremurile în care trăim, cât de gravă este situația în Marea Baltică”, a spus Kosiniak-Kamysz într-o conferință de presă.

„De când Suedia și Finlanda s-au alăturat Alianței Nord-Atlantice, Marea Baltică a devenit o zonă marină-cheie, unde au loc cele mai multe incidente, în special incidente legate de ruperea cablurilor... și sabotaj.”

El a promis un „răspuns ferm” din partea Poloniei și a NATO la orice atac asupra infrastructurii din Marea Baltică.

Paza de coastă a Suediei a refuzat să comenteze. Reuters nu a reușit să contacteze imediat ministrul suedez pentru apărarea civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel