În ultimele zile de mandat, Joe Biden a luat o decizie care a afectat mulți parteneri ai Statelor Unite ale Americii.
Cu doar câteva zile înainte de a părăsi funcția de președinte al Statelor Unite, Joe Biden a promulgat o lege care impune restricții la exportul de cipuri AI, acordând SUA acces nerestricționat. De cealaltă parte, accesul a fost restricționat pentru majoritatea națiunilor lumii, iar acestea au fost împărțite în trei categorii:
- Nivelul 1: 18 țări: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan și Regatul Unit, în mare parte scutite de restricții;
- Nivelul 2: 120 de țări , inclusiv Polonia și România, unde limita este de 50.000 de cipuri, cu posibilitatea creșterii la 100.000;
- Nivelul 3: țări precum China, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Siria și Venezuela, care nu au acces la cipuri AI de ultimă generație.
Imediat după ce Donald Trump a revenit la Casa Albă, Polonia a început să facă demersuri astfel încât țara est-europeană să fie mutată în categoria țărilor de Nivel 1, acolo unde sunt partenerii de încredere ai Statelor Unite ale Americii. De asemenea, recent, Emiratele Arabe Unite au început să facă lobby astfel încât săp beneficieze de suficiente cipuri în următorii ani. Casa Albă a anunțat că analizează posibile modalități prin care ar putea relaxa aceste restricții, în contextul în care președintele Donald Trump se pregătește pentru o vizită în Emiratele Arabe Unite, potrivit unei surse.
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a anunțat că hotărârea controversată luată de Joe Biden în ianuarie ar putea fi schimbată. Mulți au spus că aceasta a frânat aspirațiile în domeniul inteligenței artificiale ale unor țări din Orientul Mijlociu și din alte regiuni, potrivit The National News.
„S-ar putea să facem asta și va fi anunțat în curând”, a spus Donald Trump, în Biroul Oval, după speculații că ar putea plănui relaxarea restricțiilor privind exportul de cipuri către unele dintre țările pe care le va vizita săptămâna aceasta în Golf.
Din partea noii administrații a Statelor Unite nu a existat în ultimele luni nici referire la România sau la posibila mutare a României în prima categorie, având în vedere că țara noastră are un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii și este un aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO. Nici din partea Bucureștiului nu a existat până în prezent vreo intenție sau lobby în direcția modificării deciziei luate de Joe Biden în defavoarea României.
Politica, cunoscută și sub numele de regula difuziei AI, a fost elaborată în ultimele luni ale administrației Biden, în încercarea de a proteja avansul SUA în dezvoltarea inteligenței artificiale, prin împiedicarea achiziționării de unități centrale de procesare și procesoare grafice de înaltă performanță de către țări rivale, cum ar fi China.
Giganți americani din tehnologie, precum Nvidia și Microsoft, s-au exprimat public în ultimele luni, cerând ca politicile de export să fie în mare parte abandonate.
În ianuarie, Ned Finkle, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale la Nvidia, a declarat că administrația Biden a încercat „să submineze conducerea Americii cu un haos birocratic de peste 200 de pagini, redactat în secret și fără o analiză legislativă adecvată”.
Alte companii, însă, cum ar fi Anthropic, au apărat regulile din motive de securitate națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu