Urmărește emisiunea live


Nuclear: Acordul de monitorizare dintre AIEA și Iran a expirat

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Președintele legislativului din Iran a declarat că acordul cu AIEA a expirat.

Conform Agerpres, președintele parlamentului iranian a declarat că acordul de monitorizare a activităților nucleare de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), valabil trei luni, a expirat în 22 mai, a relatat duminică agenția de presă Fars, citată de Reuters.

„Din 22 mai, odată cu încetarea acordului pe trei luni, agenția nu va mai avea acces la datele colectate de camerele video din interiorul obiectivelor nucleare convenite conform acordului”, a afirmat Mohammad Baqer Qalibaf. AIEA a anunțat în această săptămână că poartă discuții cu Teheranul pentru a decide pașii de urmat în legătură cu acordul de monitorizare a activităților nucleare.

Negociatorii încheiaseră miercuri o nouă rundă de tratative

Negociatorii în dosarul nuclear iranian, care au încheiat miercuri la Viena o nouă rundă de tratative menite să ducă la revenirea Teheranului și a Washingtonului în cadrul acordului internațional încheiat în 2015, au evocat progrese tangibile. „Am avansat mult. Se prefigurează un acord”, a declarat la finalul reuniunii diplomatul european Enrique Mora, care conduce negocierile.

Sancțiuni restante

Iranul și SUA, care negociază prin intermediari, trebuie să se pună de acord asupra sancțiunilor reintroduse de fostul președinte american Donald Trump și revenirii Teheranului la angajamentele sale din domeniul nuclear. Începem să vedem conturarea a ceea ce ar putea să arate ca acordul final, au reacționat Franța, Germania și Regatul Unit.

Diplomați din aceste țări au adăugat totuși că nu pot fi subestimate provocările viitoare referitoare la complexitatea anumitor chestiuni tehnice.

Acordul internațional semnat în 2015 de Iran și șase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franța, Rusia, China și Germania) include o interdicție pentru 15 ani în ceea ce privește "producția sau achiziția de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producția de combustibil pe bază de uraniu "în cantități mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte țări semnatare.

Negocieri pe termen lung

Negociatorii pentru dosarul nuclear iranian au prezentat pe 1 mai la Viena un bilanț de etapă împărțit după a treia rundă de discuții pentru salvarea acordului din 2015 și au îndemnat să se înainteze mai repede, în speranța de a ajunge la final "în trei săptămâni", potrivit părții ruse. "Succesul nu este nicidecum garantat, dar nu imposibil", a temperat pentru o sursă diplomatică din partea europenilor, promițând în același timp "dublarea eforturilor" pentru realizarea acestuia.

Reprezentanții statelor care mai sunt părți la acord (Iran, China, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie), care au discutat cu puțin peste o oră, "au notat progresele incontestabile realizate", a comentat pe Twitter ambasadorul rus Mihail Ulianov, subliniind un "optimism prudent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel