Noul procuror general al României, Augustin Lazăr, va fi instalat oficial în funcţie, miercuri, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La eveniment vor participa ministrul Justiţiei, Raluca Prună, dar şi oficialităţi din sistemul judiciar. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat decretul privind numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României, după ce a primit o propunere în acest sens de la ministrul Justiţiei, iar Secţia pentru procurori a CSM a avizat-o favorabil, cu unanimitate de voturi.
Printre priorităţile mandatului său, August Lazăr a anunţat faptul că doreşte "reformarea radicală" a Ministerului Public, realizarea unor anchete efective în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi o relaţie de comunicare mult mai eficientă cu DNA şi DIICOT.
[citeste si]
Obiectivul central al mandatului său îl reprezintă combaterea infracţionalităţii în domeniile vulnerabile la toate nivelurile, iar principalele direcţii de acţiune vor fi consolidarea progreselor în combaterea corupţiei în administraţia locală, realizarea de investigaţii efective în cauzele ce au ca obiect infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, dar şi în cele privind infracţiuni contra umanităţii.
Alte direcţii de acţiune vizează măsurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare şi gestionarea volumului mare de dosare. Procurorul general este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News