Rusia a avertizat sâmbătă cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Oficialii ruși din serviciile de securitate rusești spun că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează FP, potrivit Agerpres.
După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii, a declarat serviciul de securitate rus (FSB succesorul KGB) într-un comunicat, afirmând că este vorba despre mine perimate, fabricate în prima jumătate a secolului XX. Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, a adăugat FSB. În acest fel, afectate de vânt şi curenţi, minele sunt în derivă în mod liber în partea de vest a Mării Negre, a explicat FSB, care a evocat starea tehnică nesatisfăcătoare a minelor.
Anunțul serviciilor de securitate din Rusia trebuie privit cu circumspecție, Rusia folosind tehnicile de manipulare ale propagandiștilor URSS ca armă de război în conflictele militare pe care le-a declanșat după căderea comunismului. O astfel de declarație poate încerca să arunce asupra Ucrainei vinovăția pentru accidente sau incidente în Marea Neagră, pe care chiar marina rusă, sau serviciile speciale le-ar declanșa.
NATO și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea înscena o operațiune sub steagul fals, posibil cu arme chimice, în cadrul invaziei în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți asupra acestui pericol.
„Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o, a declarat Jens Stoltenberg. Au spus că se retrag, dar au trimis mai multe trupe. Au spus că protejează civilii, dar îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar noi minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune sub steag fals, posibil cu arme chimice”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general NATO într-o conferință de presă.
Rusia, care are alături doar Belarus, ar putea să încerce influențarea Turciei, generând un incident în zona Strâmtorilor, pe care să îl atribuie minelor ucrainiene.
Armata rusă a lansat în 24 februarie un război împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni economice dure contra Moscovei. Rusia îşi numeşte agresiunea sa în Ucraina drept operaţiune militară specială pentru denazificarea ţării vecine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu