Nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Un nou cutremur s-a produs în țara noastră.

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,4, s-a produs vineri seara, 28 februarie, la ora 22:17, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), transmite Agerpres.

Seismul s-a produs la adâncimea de 75,9 km în apropierea următoarelor oraşe: 41 km vest de Focşani, 68 km est de Sfântu-Gheorghe, 69 km nord de Buzău, 82 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău şi 94 km sud-vest de Bârlad.

Precizăm că ultimul seism produs în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea a avut loc joi, 27 februarie, la ora 14:59, cu magnitudinea 3,1, la adâncimea de 133,1 km.

În luna februarie, în România s-au produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 4,4. Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în judeţul Buzău în data de 16 septembrie.

De ce unele cutremure nu sunt resimțite de oameni

Cutremurele cu magnitudini sub 2,5 pe scara Richter sunt, de obicei, imperceptibile pentru oameni. Acestea sunt numite microseisme și nu le simțim pentru că vibrațiile produse de ele sunt prea slabe pentru a fi percepute de simțurile umane. Un cutremur de 3,4 grade pe scara Richter poate fi simțit de oameni, dar depinde de mai mulți factori:

1. Adâncimea cutremurului – Dacă este un cutremur de suprafață (sub 10 km adâncime), este mai probabil să fie resimțit. Dacă este mai adânc, energia se disipă și efectele sunt mai slabe.

2. Distanța față de epicentru – Persoanele aflate aproape de epicentru au șanse mai mari să simtă vibrațiile.

3. Tipul solului – Solurile moi amplifică undele seismice, făcând cutremurul mai perceptibil decât în zonele cu rocă solidă.

4. Zgomotul de fond – Într-un oraș aglomerat, cu trafic intens, vibrațiile slabe pot trece neobservate.

Precizăm că în țara noastră Alba Iulia, Cluj Napoca şi Oradea sunt oraşele cu cel mai mic risc seismic. Oamenii de acolo simt foarte rar cutremurele produse în România pentru că marea lor majoritate sunt de intensitate mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel