Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) a anunțat desfășurarea pe 18 mai a ediției aniversare a Nopții Muzeelor, marcând 20 de ani de la debutul acestui eveniment în România. Evenimentul se va desfășura în 253 de obiective din întreaga țară.
Dragoș Neamu, coordonator Relații Internaționale și Proiecte Culturale RNMR, a precizat că această ediție are loc într-un context "foarte delicat". Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest față de întârzierile guvernamentale în rezolvarea revendicărilor angajaților din sectorul muzeal, care solicită o creștere salarială de 20%. "Trebuia să fie o ediție de sărbătoare, dar este dificil să celebrezi precaritatea existentă în sectorul muzeal românesc. Totuși, din respect pentru public și pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, am decis organizarea acestui eveniment," a declarat Neamu.
În ciuda acestor provocări, RNMR rămâne dedicată misiunii sale de a aduce cultura mai aproape de public și de a celebra patrimoniul cultural național. În acest an, Noaptea Muzeelor va include 253 de obiective, dintre care 55 în București, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca.
Ediția a XX-a va reuni muzee de diverse profile, de la artă tradițională și modernă, la tehnologie, realitate virtuală, instalații interactive, știință, istorie naturală, etnografie și multe altele. Evenimentul va include expoziții, intervenții culturale, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale, concerte și tururi interactive.
Printre activitățile speciale din acest an se numără expoziția "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB, cu o reducere substanțială a biletului de acces, și proiecte educative precum "Prietenii Vârstnicilor", inițiat de Asociația Niciodată Singur. De asemenea, vor participa noi instituții, precum Institutul de Istorie a Religiilor și Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca.
Publicul va putea interacționa cu numeroase proiecte inedite, printre care se numără "Istoria pe propria piele", o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman la Muzeul Municipiului Dej; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold; un tur ghidat și un minirecital cameral la Ateneul Român; și lecții de balet la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din București.
Noaptea Muzeelor 2024 va include și expoziții precum AMZEI @Romanian Design Week, "Animale fantastice: realitate sau ficțiune?" la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca, și "Fotokaleh", un proiect care reconstituie lumea pierdută a comunității turce de pe insula Ada Kaleh, la Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin.
În plus, proiectul "Străzi deschise - București, Promenadă urbană", organizat de Primăria Capitalei, se alătură ediției aniversare, iar traficul rutier pe Calea Victoriei va fi restricționat pe 18 mai, între orele 10:00 - 22:00, între Bulevardul Dacia și Splaiul Independenței.
Un parteneriat cu STB SA - Societatea de Transport București va asigura o linie specială de autobuze între Piața Presei și Piața Unirii, operabilă între orele 18:00 și 1:00.
Programul complet al evenimentelor este disponibil pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizări permanente până în ziua evenimentului.
Noaptea Muzeelor transformă anual orașele României într-o scenă culturală vibrantă, atrăgând peste un milion de vizitatori, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News