Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, consideră că scrierea şi publicarea unor cărţi în detenţie, în ultimii ani, reprezintă 'o escrocherie naţională', 'o bătaie de joc fără margini'.
'Toată povestea este de o bătaie de joc fără margini, o escrocherie naţională. Oameni care nu ştiu să scrie, care pretind că au scris nu una, ci mai multe cărţi... Dar mai este o întrebare: profesorii, mari specialişti, Dan Pavel, Paul Dobrescu, Miron de la ASE, care au făcut referate favorabile. Sau cei care au făcut referat favorabil lui Dinel Staicu, care a avut problema cu teza lui de doctorat, care era făcută de altcineva. Adică chestii flagrante.
Pentru Copos, un profesor, Brezeanu, de la Facultatea de Istorie, în timpul decanatului lui Cioroianu. Sunt peste 100 de cazuri. Am văzut lista pe care a publicat-o ministerul', a declarat, luni, Nicolae Manolescu. El spune că acest fapt este 'foarte grav' şi vede necesar ca ministrul Justiţiei 'să intervină şi să abroge această măsură'. 'Nu înţeleg de ce, până acum, tribunalele au refuzat să facă cunoscute aceste lucruri şi abia acum, cu noul Guvern, au ieşit la iveală', a spus Manolescu.
El s-a întrebat 'ce se întâmplă cu cărţile, pe care nu le-a văzut nimeni, pentru că ele au fost cumpărate în tiraje integrale de către beneficiari'. 'Ceea ce mă face să cred că şi le-au plătit. Aici sunt nişte edituri, în special una la Craiova care a profitat din plin, are zeci de cărţi', a adăugat Manolescu. În opinia acestuia, 'trebuie mers la rădăcină şi văzut cine a dat această dispoziţie, în ce condiţii, pe ce idee s-a pus problema, ce se întâmplă cu aprobările şi cum s-a ajuns la această aberaţie'. 'Că nu e vorba de un caz, două, nouă. E vorba de nenumărate situaţii. Sunt peste o sută. Peste o sută. Sunt oameni luaţi nu numai pentru corupţie, ci şi pentru omor.
[citeste si]
Li s-a redus pedeapsa de omor pentru că au scris o carte', a spus profesorul, subliniind că, 'în primul rând, ar trebui interzis tot şi apoi evaluate lucrările şi luaţi la întrebări cei care au dat recomandările'. Nicolae Manolescu a vorbit şi despre doctoratele plagiate. 'Nu e posibil să nu te uiţi măcar pe bibliografia lucrării şi să vezi - cazul Tobă - la litera A, Apud, ca Ionescu', a afirmat el. 'Sunt mai mulţi oameni acolo. N-a văzut nimeni aceste chestii? Nu se poate aşa ceva. Nu a văzut Brezeanu ăsta de la Istorie că lucrarea lui Copos e copiată? Am văzut şi eu pasaje', a spus Manolescu.
Potrivit lui Manolescu, un deţinut nu se poate documenta în puşcărie pentru a realiza o lucrare ştiinţifică. 'Şi pe urmă, cum se informează ei? Ca să scrii o carte trebuie să şi citeşti. Să ai bibliografie. Eu înţeleg că ei primesc un pachet pe săptămână cu alimente, dar primesc şi cărţi? Au bibliotecă? O secţie de specialitate în puşcărie, la Jilava, la Rahova sau la Târgşor?', a comentat preşedintele USR. Referindu-se la cărţile scrise în detenţie de fostul premier Adrian Năstase, Manolescu a spus că acesta 'era capabil', ceea ce 'nu se poate vorbi, de pildă, de MM Stoica'. 'Că a scris Năstase şi Paul Dobrescu i-a făcut referatul.
Adrian Năstase era capabil, a mai scris. Dacă le-o fi scris el. Nu ştiu. Eu sunt prieten cu el, dar asta nu înseamnă neapărat că îl cred pe cuvânt. Dar nu e numai cazul lui. Sunt nenumăraţi alţii. Am văzut blogul lui MM Stoica, de exemplu. Plin de greşeli de exprimare şi de ortografie. Păi cum să scrie ăsta o carte? În ce limbă? Nu înţeleg. Nu se poate aşa ceva. Dinel Staicu şi alţii... Lui Becali, Gigi, cine i-a făcut referatul? Însuşi mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Incredibil, totuşi. Incredibil', a afirmat Nicolae Manolescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu