Nehammer a recunoscut cu jumătate de gură că România nu influențează migrația din Austria. Premierul de la Viena minte politicos în favoarea prietenului său Viktor Orbán

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Foarte puține cereri de azil sunt depuse în Ungaria, deoarece refugiații sunt redirecționați către Occident, în special către Austria. Premierul Nehammer nu l-a criticat pe omologul său maghiar, care este responsabil pentru acest lucru, ci dimpotrivă, l-a curtat pe acesta la întâlnirea „Problemele imigranților” de la Viena.

O analiză publicată de Oliver Das Gupta in Der Standard, denumită „Prietenul lui Nehammer, Viktor Orbán, este parțial responsabil pentru problema imigrației din Austria” spune multe lucruri interesante despre modul în care premierul Ungariei îl sabotează pe omologul său austriac, potrivit time.news.

„Trebuie să înțelegem că sistemul de azil al UE este stricat și nu funcționează”, a declarat la începutul lunii trecute cancelarul Karl Nehammer (ÖVP), în timpul unei întâlniri cu premierul ungar Viktor Orbán și președintele sârb Aleksandar Vučić. După Budapesta în octombrie 2022 și Belgrad în noiembrie 2022, anul acesta a avut loc la Viena Summitul tripartit privind migrația „Austria Ungaria Serbia”. Miniștrii de externe și de interne și șefii de poliție ai celor trei țări au participat și la discuțiile de la Cancelaria Federală Austriacă.

Chestiunea interesantă este că premierul ungar Viktor Orbán joacă, de asemenea, un rol în problema imigrației din Austria.

Totuși, cancelarul austriac Karl Nehammer a preferat să-l apere pe Orbán la Viena în loc să-l critice.

Spre deosebire de Aleksandar Vučić, care a pus capăt călătoriilor fără viză în Serbia pentru cetățenii anumitor țări, precum India sau Tunisia, Orbán acționează în mod distructiv față de Viena. Guvernul ungar a eliberat traficanții din închisori și chiar și partidul de extremă dreaptă FPÖ din Austria s-a plâns de acest lucru. Ungaria și mai nou Polonia luptă împotriva rezoluției UE privind imigrația, susținută de premierul Austriei.

Oliver Das Gupta a notat în Der Standard, pe 7 iulie 2023, că oricine dorește să prevină imigrația ilegală în Austria ar trebui să clarifice și să publice rolul extrem de problematic al lui Orbán. Acest lucru ar putea tensiona relațiile dintre Viena și Budapesta, ar putea, de asemenea, să enerveze unii susținători ai partidului prim-ministrului Nehamme, ÖVP, care simpatizează cu Orbán, dar oamenii din Austria merită adevărul, a mai scris Das Gupta.

CITEȘTE ȘI      -      Nehammer, nou mesaj privind aderarea României la Schengen. Se cer despăgubiri de 200 de milioane de euro pe lună

Nehammer s-a opus lui Orbán la summitul imigrației de la Viena

Austria, Ungaria și Serbia au convenit să protejeze frontierele și să intensifice cooperarea polițienească în lupta împotriva traficanților.

„Trebuie să înțelegem că sistemul de azil al UE este stricat și nu funcționează”, a declarat cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) în timpul întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orbán și președintele sârb Aleksandar Vučić.

El a declarat deschis la conferința de presă că s-a plictisit. Potrivit acestuia, cooperarea polițienească dintre cele trei țări este bună și va fi semnat un acord pentru prevenirea traficului organizat de persoane.

„Acest lucru se poate face numai împreună, doar dacă sunteți dispuși să lucrați împreună ca egali”, a spus premierul Nehammer despre acord.

În Memorandumul de Înțelegere, cele trei țări au convenit, printre altele, să înființeze un nou grup operativ pentru îmbunătățirea în comun a protecției frontierelor. Alte țări se pot alătura acestui grup operativ. Un alt grup operativ este să lupte cu oamenii din spatele rețelelor de trafic.

„Au avut deja succes și au reușit să aresteze sute de traficanți”, a spus Nehammer după ce a explicat că autoritățile de poliție din cele trei țări ar trebui să coopereze și mai strâns în viitor pentru a-i putea viza pe cei din spatele rețelelor de trafic.

CITEȘTE ȘI      -      Un român îi dă o replică dură lui Nehammer: Fiind instigați de Putin și Viktor Orbán vor încerca o altă umilință

Amenințare indirectă din partea lui Orban


După ce prim-ministrul maghiar Orbán a declarat la conferința de presă comună că Europa este protejată de presiunile imigrației datorită Ungariei, spunând că „fără Ungaria și Serbia, ar fi existat sute de mii de imigranți în Austria și UE. Ungaria se află într-o situație specială din cauza războiului din Ucraina și a rutei grele de migranți” din sudul țării sale, a amenințat subtil că „dacă nu ne facem datoria, veți fi într-o mare problemă”.

Spunând că nimeni nu va avea voie să intre pe teritoriul Ungariei fără procedura de azil, Orbán a adăugat că și alte țări UE ar trebui să folosească acest „model ungar”. Totuși, Orban a respins regulile mai stricte în materie de azil, inclusiv cotele de migrație pe care UE le-a convenit în iunie.

„Vom găsi modalități legale și politice de a rezista la acestea”, a spus el.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a evaluat, de asemenea, scăderea numărului de solicitanți de azil ca un tribut adus celor trei țări și a spus: „Sunt fericit că Serbia contribuie la o mai mare stabilitate în Europa”.

CITEȘTE ȘI      -      Austria a spus „nu“ și Ucrainei. „Promisiunea deșartă“ și tergiversările guvernului condus de Nehammer

Nehammer Orban a mințit politicos


Cu toate acestea, la sfârșitul conferinței de presă, Nehammer a respins afirmația lui Viktor Orbán că datorită/din cauza măsurilor luate de Ungaria, imigranții nu au putut ajunge în Austria spunând următoarele:

„80% dintre imigranți vin în Austria prin Ungaria. Din acest motiv, în timp ce în Ungaria sunt 45 de cereri de azil pe an, în Austria există 109.000 de solicitanți de azil. Aproape toți au venit prin Ungaria. Sistemul nu funcționează. Lucrăm pentru a-l îmbunătăți”, a spus Nehammer.

Conform acestei remarci a premierului Nehammer, România nu are nicio contribuție în numărul de migranți care ajung în Austria, Ungaria fiind principala responsabilă pentru cei care ajung acolo.

„Atâta timp cât UE nu intervine suficient aici, trebuie să ne ajutăm (reciproc)”, a mai spus prim-ministrul Nehammer.

Majoritatea criticilor au spus că „trebuie remarcat că la începutul lunii iunie, UE a convenit asupra unor reguli mai stricte în materie de azil, cum ar fi procedurile accelerate la frontierele externe ale UE. Deci cine se opune acestui lucru? Budapesta!”

Totodată, au existat critici intense din partea organizațiilor pentru drepturile omului precum Amnesty International din Austria, SPÖ și chiar din partea partenerilor de coaliție, Verzii.

Ei au mai anunțat că principala rută către Austria continuă să treacă prin Serbia și Ungaria, după cum au confirmat experți și diverse statistici. Ungaria, în special, nu acceptă aproape niciodată cereri de azil și, în schimb, permite oamenilor să treacă în Austria. Liderul opoziției, liderul de extremă-dreapta FPÖ, Herbert Kickl, l-a îndemnat pe Nehammer „nu doar să vorbească cu Viktor Orbán, ci și să fie dur, întocmai precum Orbán, în ceea ce privește imigrația ilegală în masă din Austria”.

Decizia Ungariei de a elibera anticipat sute de traficanți condamnaţi a provocat tensiuni între Budapesta şi Viena. Ministrul de Externe Alexander Schallenberg (ÖVP) spusese atunci (n.r. mai 2023): „Vrem o explicație completă din partea Ungariei, deoarece credem că este un semnal complet fals”.

Guvernul de la Budapesta a dat vina pe UE pentru acest lucru. El a declarat că Ungaria a trebuit să ia această decizie pentru că UE nu a contribuit la costul protecției frontierelor, dar în același timp a pedepsit Ungaria prin supraîncărcarea închisorilor. 

CITEȘTE ȘI      -      Raiffeisen Bank International încă nu a părăsit Rusia. A obținut sprijinul guvernului austriac condus de Nehammer în fața presiunilor Occidentului (Reuters)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel