Budapesta cere mai mult timp pentru a abandona petrolul rusesc, iar Bruxelles-ul are în vedere sprijin financiar direct. Dar nu toate statele membre sunt de acord cu această propunere.
Încă nu există unanimitatea pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE, care include un embargo asupra petrolului rusesc. Mai presus de toate, premierul ungar Viktor Orbán blochează aprobarea, cerând garanții suplimentare, în ciuda numeroaselor încercări de mediere ale Comisiei, scrie Europa Today.
Cea mai recentă încercare a Bruxelles-ului de a convinge Budapesta ar fi o compensare economică pentru pierderile suferite în cazul opririi livrărilor de țiței din Rusia.
Dar unii dintre cei 27 se opun finanțării guvernului Orbán, și din cauza paradoxului evident: cum se justifică decizia de a acorda mai multe fonduri europene unei țări împotriva căreia, în urmă cu câteva săptămâni, Bruxelles-ul a demarat o anchetă pentru încălcări ale legii de către stat?
Negocierile sunt în desfășurare, dar este clar că Orbán va face totul pentru a juca cartea de veto asupra sancțiunilor (care trebuie aprobate în unanimitate) pentru a obține o victorie politică. Liderul ungar a numit embargoul petrolului o „bombă nucleară” asupra țării sale, în ciuda faptului că Bruxelles-ul a oferit Budapestei o fereastră de timp suplimentară pentru a întrerupe treptat livrările de la Moscova.
Într-adevăr, Comisia a acordat Ungariei (și Slovaciei) o scutire de un an (care ar putea deveni chiar mai lungă) pentru a abandona complet țițeiul rusesc.
Dar Orbán, care a obținut recent al patrulea mandat consecutiv la cârma țării, a cerut mai mult timp, precum și bani pentru a proteja economia și securitatea energetică a Ungariei.
Astfel, luni trecută, președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen, s-a deplasat în capitala Ungariei pentru a încerca să-l convingă pe premierul suveran să dea ok-ul sancțiunilor. Dar a trebuit să meargă acasă cu mâinile goale.
Ideea de a oferi Budapestei compensații financiare pentru amortizarea costurilor ieșirii din dependența de petrol a Moscovei își face astfel drum pe coridoarele Bruxelles-ului. Potrivit rapoartelor Politico, fondurile ar putea fi preluate din pachetul REPower EU, strategia Comisiei de a porni UE pe drumul către autonomia energetică.
Deja mai multe țări membre și-au exprimat reticența de a plăti mai mulți bani în cuferele lui Orbán, invocând temerile că liderul ungar ar putea să-i folosească pentru a umple buzunarele rețelei sale de patronat sau, și mai rău, pentru a proceda la dezmembrarea democrației maghiare.
Luna trecută, Comisia a inaugurat noul mecanism de condiționalitate, prin care plata fondurilor europene va fi supusă respectării principiilor statului de drept, activându-l tocmai împotriva Ungariei.
Totuși, potrivit unor surse instituționale, discuțiile dintre Orbán și von der Leyen nu au atins statul de drept sau PNRR maghiar, aflat încă în așteptare la Bruxelles tocmai din cauza preocupărilor legate de declinul democratic, ci s-au concentrat exclusiv pe aspecte tehnice și economice din cauza abandonarea petrolului rusesc de către Budapesta.
Oricum ar fi, probabil că nu vor exista momente de cotitură până săptămâna viitoare. Ambasadorii guvernului național se reunesc astăzi la Bruxelles, dar discuția va fi probabil amânată la Consiliul Afaceri Externe programat pentru lunea viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu