Natura asediază România! 89 de localități afectate de vremea rea

Ploile abundente căzute în ultimele două zile au afectat 89 de localităţi din şapte judeţe - Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Suceava şi Vrancea, fiind înregistrate şi două victime în judeţele Bacău şi Vrancea, potrivit informaţiilor comunicate vineri de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

În urma efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice, la nivelul întregii ţării au fost afectate 89 de localităţi din şapte judeţe: Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Suceava şi Vrancea. În ultimele 24 de ore, în judeţele afectate au acţionat 4.500 de lucrători ai MAI, care au venit în sprijinul populaţiei, peste 200 de persoane fiind evacuate şi alte 39 salvate din situaţii critice generate de revărsarea apelor, a anunţat Tobă.

'Având în vedere noile prognoze, o să cer ISU să-şi facă propriile evaluări şi, imediat, după această şedinţă operativă, să luăm măsuri de a suplimenta efectivele şi mijloacele noastre în judeţele care vor fi în continuare sub cod roşu (de inundaţii - n.r.) sau sub atenţionările meteo, astfel încât, prin toate măsurile pe care le vom lua la nivel teritorial să avem populaţia în siguranţă', a declarat ministrul Tobă. - Un număr de 270 de pompieri cu 37 de motopompe de mare putere şi 27 de mijloace auto vor fi dislocaţi pentru a acţiona, în perioada următoare, în judeţele aflate sub avertizare hidrologică, alături de ceilalţi angajaţi ai ISU din zonă, se arată într-un comunicat al MAI transmis vineri seară Agerpres.

De asemenea, alţi 270 de pompieri din judeţele Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Olt, Mehedinţi, Constanţa, Giurgiu, Sălaj, Bihor, Alba sunt pregătiţi să intervină în mai puţin de 60 de minute de la primirea ordinului pentru salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor cetăţenilor din zonele afectate de inundaţii, arată MAI.

'Toate aceste dislocări de forţe se desfăşoară sub coordonarea Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează 24 de ore din 24 la nivelul MAI', precizează sursa citată.

* BACĂU - Pompierii militari băcăuani au acţionat, începând de joi ora 17.00 şi până vineri dimineaţa, în comunele Helegiu şi Livezi, pentru salvarea a 41 de persoane - 21 de adulţi şi 20 de minori - precum şi pentru evacuarea altor 79 locuitori şi a bunurilor, ca urmare a creşterii debitului râului Tazlău, a declarat pentru Agerpres căpitan Andrei Grecu de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Bacău au afectat 29 de localităţi, ducând la moartea unui bărbat în vârstă de 49 de ani în satul Orăşa, evacuarea a 79 de persoane în comunele vecine Helegiu şi Livezi, dar şi la producerea de pagube materiale în gospodăriile în care a pătruns apa.

- Cea mai mare cantitate de precipitaţii din judeţ din ultimele 24 de ore, începând cu joi ora 12,00, a fost de 94 de litri/mp, fiind înregistrată la staţia hidrometrică (SH) Goioasa, pe râul Trotuş, a declarat pentru AGERPRES Georgiana Cernat, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Siret Bacău.

Au fost înregistrate cantităţi mari de ploaie şi la staţiile hidrometrice Scorţeni, pe râul Tazlău, 85 l/mp, Lucăceşti şi Tazlău, pe Tazlăul Sărat, 80 l/mp, Oneşti, pe Trotuş, 78 l/mp, Cremenea 75 l/mp. - Bisericile ortodoxe băcăuane au iniţiat în rândul credincioşilor, începând de vineri, o colectă în bani, alimente şi bunuri materiale pentru ajutorarea celor care au suferit în judeţ în urma inundaţiilor, a declarat pentru Agerpres, preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

- Nivelurile şi debitele de pe cursurile de apă din judeţul Bacău sunt vineri în scădere, la ora 16.00 înregistrându-se depăşiri ale cotelor de apărare doar la trei din cele 12 staţii de monitorizare din zonele afectate de precipitaţii, conform directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret, Emil Vamanu. 'La ora 16.00 se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare doar în trei din cele 12 staţii ce monitorizează cursurile de apă din zonele afectate de precipitaţii. Pe râul Trotuş la Vrânceni erau 20 cm peste cota de atenţie, iar la Goioasa 7 cm. De asemenea, cota de atenţie era depăşită cu 5 cm pe râul Suliţa în localitatea cu acelaşi nume' , a menţionat pentru AGERPRES directorul (ABA) Siret, Emil Vamanu.

- Barajele de pe întregul curs al râurilor Bistriţa şi Siret, din amonte până în aval, au fost deversate pe parcursul zilei de vineri 'pentru a preveni preaplinul şi eventualele inundaţii prin revărsare', a declarat pentru AGERPRES purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret, Georgiana Cernat.

Potrivit acesteia, este vorba despre 'o procedură standard în caz de precipitaţii abundente', în condiţiile în care râurile Bistriţa şi Siret sunt încă sub Cod galben de inundaţii.

* NEAMŢ - Cel puţin 10 localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţiile produse în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore şi au dus la ieşirea din matcă a mai multor râuri. Potrivit reprezentanţilor ISU Neamţ, 60 persoane din satul Straja, comuna Tarcau, s-au autoevacuat din calea torenţilor. De asemenea, două persoane din satul Grozăveşti, comuna Hangu, şi-au părăsit locuinţa şi s-au adăpostit la rude.

La Rediu, 8 persoane au rămas izolate din cauza viiturilor şi au fost salvate de pompierii ISU Neamţ. Au fost inundate 45 curţi, 41 beciuri şi 2 anexe din Dămuc, Gârcina, Piatra Şoimului, Alexandru cel Bun, Hangu, Piatra Neamţ şi Roman. Drumul naţional Bicaz Chei - Lacu Roşu a fost închis pe parcursul nopţii, din cauza râului Bicaz care a inundat carosabilul, dar a fost redeschis vineri dimineaţă, la ora 05.15.

Drumul DJ 127A Dămuc era blocat vineri dimineaţă după ce viiturile au rupt o porţiune din el. Din acest motiv, cursurile şcolare sunt suspendate vineri. Drumurile judeţene DJ 155F Bicaz - Izvorul Muntelui şi DJ 156E Piatra Şoimului sunt afectate de inundaţii. - Circulaţia rutieră s-a reluat, pe un singur fir, pe drumul judeţean 127A, din comuna Dămuc, distrus, joi, de viituri.

Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a declarat, printr-un comunicat de presă, remis AGERPRES, că urmare a calamităţilor produse joi, peste 1.000 de oameni rămăseseră izolaţi.

'Mă bucur nespus că s-a reluat circulaţia pe DJ 127 A, chiar şi aşa, pe un singur fir, în condiţii destul de grele, dar măcar nu avem oameni izolaţi la Dămuc. S-a muncit foarte mult pentru a se ajunge în acest stadiu după ce, ieri, pe toată lăţimea drumului. Se formase un crater imens. Acesta a fost însă umplut cu piatră din carieră şi trunchiuri de copaci pe margine, pentru a nu-şi mai mări suprafaţa', a declarat preşedintele CJ Neamţ, Emilia Arcan.

Preşedintele CJ Neamţ a adăugat că vor fi făcute demersuri pentru a obţine un ajutor de la fondul de rezervă al Guvernului, cu care să fie reparat drumul judeţean.

* VASLUI - Mai multe curţi şi anexe gospodăreşti din localităţile vasluiene Dumeşti, Huc, Puieşti, Rafaila şi Miceşti au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 12 ore. Potrivit declaraţiei de vineri dimineaţă a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Ionel Roşu, în majoritatea localităţilor nu a fost necesară intervenţia pompierilor, situaţiile fiind gestionate de serviciile voluntare din comune. 'La Băceşti sunt probleme mai mari, acolo deplasându-se un echipaj de pompieri de la Garda Negreşti', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ionel Roşu.

- Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, a transmis, vineri, o serie de măsuri comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, având în vedere informarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind prognoza meteorologică pentru perioada următoare, care indică posibilitatea producerii unor fenomene meteorologice periculoase, în special ploi de intensitate deosebită. - Lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, au intervenit, vineri, în câteva curţi ale unor case din Negreşti, unde s-au înregistrat inundaţii din cauza precipitaţiilor abundente. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, este vorba despre o zonă inundabilă, în care se intervine permanent atunci când plouă.

'S-a intervenit cu o autospecială şi trei motopompe pe strada Abator din Negreşti, acolo unde se înregistrează, de regulă, probleme. Au fost câteva curţi afectate, fără a se înregistra situaţii deosebite. S-a intervenit deoarece exista riscul ca apa să pătrundă în locuinţe', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Ionel Roşu. Probleme au fost şi în alte şase localităţi, unde au intervenit serviciile locale de voluntari.

- Mai multe străzi din municipiul Bârlad au fost inundate, vineri după-amiază, în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele ore. Canalizarea oraşului nu a făcut faţă la cantitatea mare de precipitaţii, iar apa a atins pe alocuri şi 60 de centimetri în adâncime. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un echipaj de pompieri a fost solicitat să intervină şi la o locuinţă.

* HARGHITA - În judeţul Harghita a reînceput să plouă vineri dimineaţă, localnicii din mai multe localităţi mobilizându-se pentru îndepărtarea aluviunilor aduse de torenţi în zona podurilor şi podeţelor. De asemenea în unele comune localnicii au fost anunţaţi de reprezentanţii primăriei să fie pregătiţi pentru că există risc de inundaţii. Potrivit informaţiilor ISU Harghita, până vineri seara, la ora 18.00, s-a instituit cod roşu de inundaţii pe cursurile de apă din Bazinele Hidrografice Râul Negru, Râul Trotuş şi Râul Bistriţa.

- Potrivit evaluării de vineri dimineaţa a ISU Harghita, au fost inundate 512 pivniţe, 196 de anexe gospodăreşti şi 565 de grădini şi au fost acoperite cu apă aproape o mie de hectare de teren agricol.

- Primarul comunei Ciumani, Marton Laszlo-Szilard, a declarat pentru AGERPRES că a reînceput să plouă de la primele ore ale dimineţii şi forţele de intervenţie se concentrează pe ridicarea unui baraj pe râul Mureş, pentru a împiedica revărsarea acestuia.

'Avem probleme cu Mureşul, care pe alocuri a ieşit din albie. Punem saci de nisip, facem ce se poate, intervenim cu motopompe. Suntem aici vreo sută de oameni, Mureşul e prioritar acum şi apoi mergem să scoatem apa din pivniţele oamenilor', a declarat pentru AGERPRES primarul Marton Laszlo-Szilard.

- Purtătorul de cuvânt al ISU, Alina Ciubotariu, a precizat că traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti rămâne închis, după ce, joi seara, torenţii formaţi pe versanţi au acoperit cu aluviuni şi cu apă calea ferată, între localităţile Lunca de Mijloc şi Ghimeş. Apa a spălat terasamentul căii ferate şi acum pompierii şi specialiştii CFR acţionează pentru remedierea problemei.

- Pompierii militari şi civili, dar şi localnicii interveneau vineri dimineaţă în comuna Ciumani din judeţul Harghita şi pun saci cu nisip pe marginea râului Mureş, pentru a împiedica ieşirea acestuia din matcă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că la faţa locului se află două echipaje de la Detaşamentul de Pompieri din Gheorgheni, dar şi pompieri voluntari şi localnici, care pun saci cu nisip la capetele unui pod peste râul Mureş, pentru a împiedica revărsarea acestuia. Ulterior se va continua acţiunea de scoatere a apei din curţile şi pivniţele oamenilor, care au fost inundate joi seara, în urma ploilor abundente care au dus la scurgeri de pe versanţi.

- Inundaţiile provocate de precipitaţiile abundente au afectat nouă localităţi din Harghita, apa intrând în sute de pivniţe, curţi, grădini şi fântâni, afectând drumuri judeţene şi comunale şi acoperind sute de hectare de teren agricol, arată bilanţul prezentat în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată vineri la prânz de prefectul Adrian Jean Andrei.

- Reprezentaţii Consiliului Judeţean Harghita au precizat că sunt afectate mai multe drumuri judeţene, unde se circulă pe un singur sens, după ce s-au produs ruperi sau prăbuşiri de mal din cauza torenţilor sau pârâurile ieşite din matcă au spălat marginea drumului. Este vorba de DJ 127 A şi 127 B, în zona Lunca de Jos, DJ 124, la Nădejdea şi DJ 123- Valea Uzului, în zona Sânmartin. De asemenea, pe DJ 125, în zona localităţilor Ineu şi Cârţa au fost aduse cinci camioane cu nisip şi au fost puşi saci în faţa porţilor oamenilor şi pe malul Oltului, pentru a preveni revărsarea acestuia. Potrivit sursei citate, podul provizoriu peste râul Olt de pe DJ 123 F a fost luat de ape şi accesul către două cătune se face mai dificil şi trebuie să se intervină, întrucât oamenii care au turme de vaci şi mergeau cu ele la păscut nu au cum să treacă şi nu au furaje pentru mai mult de o săptămână.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus că imediat după retragerea apelor trebuie urgentată evaluarea pagubelor, pentru a se solicita bani de la Guvern în regim de urgenţă, astfel încât să fie reparate stricăciunile produse de ape, cu precădere pe drumurile judeţene. Borboly a mai spus că angajaţii CJ vor lucra şi în weekend şi vor fi prezenţi acolo unde este nevoie de ei.

* VRANCEA - Un bătrân în vârstă de 73 de ani a murit luat de apele învolburate ale unui canal de colectare în care căzuse accidental în comuna vrânceană Rugineşti.

'A fost luat de apă, fiind găsit sub un podeţ la aproximativ 150 de metri de locul în care se prăbuşise. Deşi nu prezenta semne vitale, echipajul SMURD prezent la faţa locului a început manevrele de resuscitare, dar, din păcate, bărbatul nu a mai putut fi salvat', a declarat vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Cristina Duţă.

Bătrânul înecat la Rugineşti este cea de-a doua victimă a fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore după ce, joi noaptea, în localitatea băcăuană Orăşa, o altă persoană şi-a pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui podeţ luat de apele crescute.

- Pe parcursul zilei de vineri s-a lucrat intens la decolmatarea şoselei DN 2 pe sectorul Domneşti - Adjud, închis circulaţiei încă din cursul dimineţii ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.

'În jurul ore 16,00, în urma intervenţiilor făcute de echipe specializate, susţinute de pompieri şi jandarmi, circulaţia pe respectivul tronson al importantei artere rutiere va fi reluată', a precizat într-o videoconferinţă prefectul judeţului, Sorin Hornea. De asemenea, vineri seară vor putea circula şi trenurile pe magistrala feroviară Bucureşti-Suceava, închisă ca urmare a colmatării produse pe tronsonul cuprins între km 239+100 - 239+700, acesta fiind blocat de aluviunile aduse de apele revărsate. - În judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţiile provocate de ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore 175 gospodării şi 50 de case din 11 comune (Boloteşti, Broşteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariştea, Ţifeşti, Vârteşcoiu, Cîmpineanca, Rugineşti) şi oraşele Adjud, Odobeşti şi Mărăşeşti, a precizat, pentru Agerpres, Cristina Duţă, reprezentant al ISU Vrancea.

Potrivit acesteia, o situaţie specială s-a înregistrat în localitatea Vârteşcoiu, unde pompierii au intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea şi ameninţa să intre în clădirea Căminului de bătrâni.

* BUZĂU - Ploile cu caracter de aversă din ultima vreme au produs pagube de 10,3 milioane de lei infrastructurii rutiere din judeţul Buzău, în opt zone critice, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe, prefectul judeţului Buzău, George Sava.

'Au fost identificate opt zone critice, cele mai grave probleme s-au produs pe raza localităţilor Pardoşi, pagube de patru milioane de lei, Bozioru, trei milioane de lei, Lopătari-Gura Teghii, două milioane de lei', a mai declarat sursa citată. Prefectul judeţului Buzău a mai declarat că notele de fundamentare au fost întocmite, iar acestea au fost înaintate Guvernului.

'Sperăm ca Guvernul să acorde cât mai curând aceşti bani din fondul de rezervă, dacă precipitaţiile vor continua să cadă situaţia se va agrava' , a mai declarat sursa citată. - Peste 25 de locuinţe din satele Afumaţi şi Bădila, din comuna buzoiană Pârscov, au fost inundate vineri după-amiază în urma unei ploi torenţiale care a durat câteva zeci de minute. Totodată un podeţ a fost avariat.

'Ploile abundente, într-un interval scurt de timp, au condus la inundarea a peste 25 de gospodării. La faţa locului se află aproape 20 de cadre de la ISU Buzău, cu şase motopompe, care acţionează pentru evacuarea apelor din gospodării', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

Ploiele abundente au produs scurgeri de pe versanţi şi în satul Tronari, comuna Vipereşti, unde un pârâu a ieşit din matcă în urma unei ruperi de nori, pe DN 10, între localităţile Ciuta şi Vipereşti circulându-se cu dificultate.

* COVASNA - Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş a declarat pentru Agerpres că nivelul Râului Olt a scăzut în zona Lemnia, dar se află încă la cota de atenţie, în schimb la Micfalău este în creştere şi se preconizează ca spre seară să ajungă la cota de inundaţie. Potrivit acestuia, nivelul apei a scăzut şi în zona Baraolt, la jumătatea cotei de atenţie, dar la ora actuală plouă intens, prin urmare e posibil să crească din nou. Ioan Ilaş a subliniat că în ultimii ani s-au făcut lucrări de regularizare, îndiguire şi consolidare a malurilor, prin urmare nu se aşteaptă ca Râul Olt să creeze probleme mari în judeţul Covasna.

Râul Negru, care depăşise joi seară cu 30 de centimetri cota de atenţie, este, de asemenea, în scădere. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Raluca Dumuţ a declarat, pentru Agerpres, că joi seară, în urma unei ploi torenţiale, două gospodării din Baraolt au fost inundate.

* SUCEAVA - Pompierii militari de la Detaşamentul de Pompieri al municipiului Fălticeni au intervenit, joi seara, pentru salvarea unor cai surprinşi de creşterea debitului pârâului Suha Mare, pe raza comunei Mălini, se arată într-un comunicat remis Agerpres, vineri, de Biroul de presă al ISU Suceava.

Potrivit sursei citate, caii se aflau izolaţi pe o fâşie de pământ, între viituri cu adâncimea de jumătate de metru care se deplasau cu viteză mare, iar apele pârâului erau în continuă creştere, astfel încât animalele erau în pericol.

'Comandantul intervenţiei, locotenent-colonel Dănuţ Hladi, a luat decizia de a intra în apă pentru a ajunge pe insulă. După ce a fost asigurat, salvatorul a traversat apa şi a mânat cabalinele către un vad, pe unde acestea au traversat pe malul opus al pârâului. De acolo, caii au fost recuperaţi de stăpân, se arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel