Naşteri, fenomen surprinzător. Un copil din trei...

Statistică surprinzătoare pentru mulţi dintre români, referitoare la naşteri. 

O treime dintre copiii care se nasc în România apar pe lume în afara căsătoriei. Anunţul a fost făcut de către Silvia Pisică, director general Direcţia Generală de Statistică Socială din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS). 

"Se nasc foarte mulţi copii în afara căsătoriei, dar acest fenomen a fost mai dintotdeauna. Numai că ne-am fi aşteptat cumva să îmbrăţişăm cumva modelul ţărilor nordice şi ca acest fenomen să fie din ce în ce mai mare. Ponderea la noi nu este atât de mare, undeva până în 31-32%, deci aproximativ o treime.

În ţările nordice procentul este de două ori mai mare. Nu se căsătoresc, dar fac copii şi semnează un act de uniune consensuală. Şi în România există această posibilitate, dar românul încă nu se duce să se înregistreze. Suntem probabil prea tineri pentru acest tip de fenomen. Fie ne căsătorim, fie trăim în concubinaj fără să mergem la primărie să ne înregistrăm. În România, se nasc în medie 200.000 de copii într-un an, iar circa o treime se nasc în afara căsătoriei", a afirmat Silvia Pisică. 

Emigrarea - statistică îngrijorătoare

În ceea ce priveşte fenomenul de emigrare din România, specialistul INS a punctat faptul că diferenţa dintre cei care pleacă din ţară şi cei care intră în ţară a fost în jur de 70.000 de persoane/an. 

"Din păcate, pierdem populaţie şi numărul naşterilor este din ce în ce mai mic comparativ cu numărul deceselor. Am ajuns, deocamdată, la cel mai mic nivel, tendinţa fiind de creştere a acestui fenomen, ca valoare. În ultimii zece ani, soldul migraţiei, diferenţa dintre cei care pleacă din ţară şi cei care intră în ţară, a fost în jur de 70.000 de persoane pe an. Ultima modă pentru emigrare este Marea Britanie, dar vom vedea ce se va întâmpla având în vedere Brexit-ul. Aşa după cum ştim, tradiţional vorbind, Italia şi Spania au fost ţările care au înghiţit mulţi dintre emigranţii noştri, dar sunt mulţi care se duc şi spre ţările germanice, mai nou în Olanda. Cei care aleg să emigreze în alte ţări au vârste de 35 - 37 de ani", a menţionat oficialul INS. 

Institutul Naţional de Statistică (INS) a organizat, miercuri, la sediul din Bucureşti, dezbaterea cu tema "Evoluţii demografice în contextul dezvoltării economico-sociale a României'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel