„Motorul” nuclear al Franței cedează: fisuri și anomalii îngrijorătoare. Creșteri record de preț la energie și producție minimă

Fotografie creată de Vladimír Sládek, de la Pexels
Fotografie creată de Vladimír Sládek, de la Pexels

Gigantul Atom Edf a fost nevoit să închidă alte 12 din 56 de reactoare după descoperirea unei anomalii structurale îngrijorătoare. 

„Motorul nuclear” al Franței (și Europei) s-a blocat. Jumătate din cele 56 de reactoare împrăștiate în țară sunt în prezent închise din motive de întreținere, întreruperi legate de temperaturile ridicate, iar acum și din cauza unei defecțiuni de serie care îngrijorează tot mai mult autoritățile, potrivit Europa Today.

Este o situație de urgență care vine chiar în mijlocul crizei energetice agravată de războiul din Ucraina, cele 27 de țări UE încercând să închidă robinetele de petrol și gaze din Rusia.

Comisia Europeană, în planul său RePowerEu, tocmai a prezentat energia nucleară drept una dintre sursele imediat necesare pentru a rezista crizei provocate de conflictul din Ucraina. Dar știrile care vin din Franța nu sunt reconfortante.

Fisuri de 3 mm în interiorul reactorului

În afară de operațiunile de întreținere de rutină programate de ceva timp, unele întârziate și din cauza pandemiei, ceea ce declanșează alarma în aceste zile este o presupusă problemă de fabricație a unei părți din  mai multe reactoare ale țării, problemăcare a început să apară la sfârșitul anului 2021.

Cu alte cuvinte, acestea au fisuri de 3 mm adâncime care au apărut pentru prima dată pe un circuit de urgență al unui reactor de la centrala Civaux. Această problemă are un nume, „coroziunea la stres”, au spus experții de la gigantul nuclear francez EDF.

În ciuda dimensiunii reduse a defectului, este „un fenomen grav”, deoarece se află în interiorul reactorului, a explicat președintele Autorității Transalpine de Securitate Nucleară, Bernard Doroszczuk, în cadrul unei audieri în Parlament.

Același defect a fost găsit la alte 4 centrale nucleare

Cazul Civaux i-a determinat pe managerii EDF să analizeze și celelalte reactoare din flota sa: până acum, același defect a fost găsit în 4 centrale, dar, ca măsură de precauție, compania a oprit toate cele 12 reactoare care sunt construite pe modelul aceluia de Civaux în aşteptarea verificărilor aprofundate.

”Tratarea acestor anomalii va dura câțiva ani”, a avertizat Doroszczuk. Rezultatul este că producția nucleară franceză în 2022 ar trebui să ajungă la 280-300 TWh, față de cei 295-315 TWh estimați anterior, a anunțat Edf. 

Starea nucleară a făcut ca prețurile energiei electrice din țară să crească vertiginos

„Costul unui megawat oră pentru livrare în primul trimestru al anului 2022 ajunge la 545 de euro, față de 274 de euro în Germania sau 251 de euro în Belgia”, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, paradoxul este că gazul a devenit mai competitiv: nu este surprinzător că Engie, celălalt gigant energetic francez, a cărui activitate de bază este în gaze, și-a revizuit în sus estimările privind câștigurile pentru 2022: de la 3,3 miliarde ar trebui să crească la 4,4 miliard. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel