Mișcare inteligentă a sătmărenilor, după aderarea României la Schengen. Ungaria încearcă să stopeze fenomenul

România și Bulgaria au aderat complet la Spațiul Schengen pe 1 ianuarie 2025.

CITEȘTE ȘI                  -                Bulgaria se confruntă cu dificultăți majore, după aderarea deplină la Spațiul Schengen

Spațiul Schengen s-a extins la 1 ianuarie 2025 și în sud-estul Europei, făcând o legătură terestră între Grecia și țările occidentale după zeci de ani de așteptare. Austria și Țările de Jos și-au dat acordul pentru aderarea României și Bulgariei, deși țara noastră îndeplinea criteriile tehnioce de aderare de mai bine de un deceniu.

Anterior intrării depline a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, cele două țări au fost acceptate cu frontierele terestre, în primăvara anului 2024. Apartenența la zona de liberă circulație oferă o capacitate de dezvoltare mult mai ridicată României, prin creșterea investițiilor străine în țara noastră și a tranzitului mult mai facil al mărfurilor.

CITEȘTE ȘI                -                După ce a suspendat Schengenul la frontieră, Germania trimite refugiații în Grecia. Proiectul gândit de greci, pe banii germanilor și ai UE

Foto: Agerpres

Mișcare smart a sătmărenilor, după aderarea României la Schengen

După aderarea la Schengen, un fenomen surprinzător a apărut în nord-vestul României. Sătmărenii au devenit tot mai dornici să achiziționeze locuințe în localitățile din estul Ungariei, acestea fiind mult mai ieftine decât în România, notează PresaSM.

În urma fenomenului, Ungaria ia în calcul să reglementeze fenomenul, pentru „a proteja identitatea locală și de a permite comunităților să decidă dacă mai pot primi noi locuitori“.

Ministrul Administrației Publice și Dezvoltării Teritoriale din Ungaria, Tibor Navracsics a respins acuzațiile conform cărora măsura ar viza excluderea anumitor grupuri etnice și a subliniat că persoanele care locuiesc deja în respectivele localități nu vor fi afectate.

CITEȘTE ȘI                   -                  Cea mai tare glumă cu Schengen și coiful de aur de la Coțofenești / foto în articol

Autoritățile centrale maghiare vor discuta cu primarii și autoritățile locale pentru a crea un cadru legislativ de reglementare a fenomenului. Sunt luate în calcul două posibilități.Legea fie se va axa doar pe localitățile mici, fie va include și marile orașe, inclusiv Budapesta.

Publicația din nord-vestul țării notează că sătmărenii au început să investească în localități din apropierea graniței cu România, precum Csengersima sau Vállaj, profitând de prețurile avantajoase. De pildă, o casă cu etaj, cu 5 camere și două băi costă sub 100.000 de euro, în timp ce o locuință mai mică poate fi achiziționată și cu 40.000 de euro. De asemenea pot fi achiziționate locuințe și la puțin peste 10.000 de euro.

În cazul în care se va reglementa achiziția de locuințe de către români, accesul locuitorilor din vestul țării către locuințele ieftine din Ungaria va fi mult mai dificil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel