Mircea Diaconu, obligat de ICCJ să plătească o amendă de 1.000 de lei în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au achitat definitiv pe Mircea Diaconu în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese. Europarlamentarul va trebui însă să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei, în urma deciziei ÎCCJ, care a menţinut hotărârea de la Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea Supremă a respins, ca nefondate, atât apelul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, cât şi pe cel al lui Mircea Diaconu şi a menţinut astfel sentinţa din 13 martie a Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia este definitivă.

La ultimul termen al procesului, din 30 octombrie, un procuror de la Parchetul General a solicitat instanței sancționarea doar cu amendă a europarlamentarului Mircea Diaconu, aducând ca argumente "remarcabila" carieră a lui Mircea Diaconu.

Tot atunci, Mircea Diaconu a refuzat să mai dea o declarație în fața instanței, susținând că nu mai are nimic de spus.

În luna martie, Curtea de Apel București l-a achitat pe Mircea Diaconu în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese, acesta primind o amendă administrativă, în cuantum de 1.000 de lei.

Istoricul dosarului

Mircea Diaconu a fost trimis în judecată la data de noiembrie 2012 de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub acuzația de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

Procurorii susțin că Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soția sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot în calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soția sa, care urma să îndeplinească diverse funcții (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator și colaborator-actor).

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituție publică de cultură (după ce anterior aprobase și tematica de concurs pentru regizorul artistic și cunoștea cu exactitate că numai soția sa se va prezenta la această competiție pentru promovarea în funcție), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soției sale, act administrativ în baza căruia aceasta a realizat un folos material direct concretizat în creșterea salarială aferentă.

Parchetul susține că prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru soția sa în cuantum total de 29.112 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel