Mircea Coșea: "România este un subcontractor care nu va mai primi comenzi. Degeaba face efoturi BNR, dacă nu e ajutată de stat"

Portul Constanța Foto: Crișan Andreescu
Portul Constanța Foto: Crișan Andreescu

Economistul Mircea Coșea spune că efoturile de politică monetară ale BNR trebuie să fie susținute de o politică de restrângere a bugetului, făcută de stat, ceea ce însă nu se va întâmpla existând riscul pericilitării stabilității României. Totodată, Coșea spune că România este un subcontractor al marilor industrii din occident și că foarte curând țara noastră nu va mai primi comenzi. 

"Degeaba face Banca Națională eforturi de politică monetară, dacă statul român nu are nici un fel de intenție de a o ajuta prin politica pe care o face din punct de vedere bugetar și fiscal. Astăzi avem o inflație structurală, este o inflație a costurilor: noi avem costuri foarte mari pentru că structura economiei românești este depășită, este o structură care nu poate asimila creșterile enorme de preț ale energiei. În condițiile astea trebuie acționat pe structură, trebuie acționat în găsirea unor situații de îmbunătățire a modului în care produce România, în măsura în care produce. Aici includem și cheltuielile statului. Degeaba face BNR eforturi, dacă statul intenționează să meargă în continuare cu niște cheltuieli care nu sunt deloc incluse într-un program de restrângere. Asta pentru că inflația în România are două cauze, așa cum toată lumea știe, eu nu fac decât să repet: este o cauză internă și una externă. Pe cea externă o lăsăm că ne depășește. Tatăl inflației în lume este SUA, care nici ei nu o mai pot stăpâni, deci va veni și la noi. Noi trebuie să acționăm intern, pe structura economiei: asta înseamnă încercarea de a reduce cât mai mult importurile pentru că importăm inflație cu orice produs pe care-l aducem în țară. Ar trebui să ne mărim capacitatea de a prelucra mai mult în țară materiile pe care le avem, să încetăm această clasică dificultate a României de peste 30 de ani, de a exporta materie primă și de a importa produs finit. De asemenea, trebuie neapărat un program de reducere a cheltuielilor publice. Nu se va face nimic aici, eu vă garantez, pentru că o restructurare de personal nu este posibilă acum din punct de vedere politic și social. În momentul în care România este în război, că suntem în război deși o credem sau nu, statul nu-și permite să destabilizeze social o țară. Asta se întâmplă oricând în lume. Orice mișcare de reducere a personalului periclitează stabilitatea statului și atunci nu pot să mă aștept că se va întâmpla așa ceva. Concluzia este că România va crește în continuare," a spus Mircea Coșea la Antena 3. 

Coșea: Scăderea producției agricole și blocarea lanțurilor de transport vor duce la creșterea în continuare a inflației

Mircea Coșea a explicat de ce nu crede că în vară inflația va scădea, în ciuda anunțului în acest sens făcut de Banca Națională a României. 

"Banca Națională spunea că vom avea o scădere a inflației în vară. Eu nu cred asta. Avem doi factori care au început să acționeze foarte serios: este scăderea producției agricole la nivel local din cauza unor condiții meteo îngrozitoare și un altul este blocarea lanțurilor de transport. Uitați-vă ce se întâmplă local: portul Constanța e blocat total. Așa se întâmplă cu porturile din Novosibirsk până în Marea Chinei, deci nu ne putem aștepta la o scădere. Statul român trebuie să acționeze pe prețurile interne: asta înseamnă valorificarea producției pe care o avem, măcar la nivel agroalimentar. Nu mai vorbesc de industrie, pentru că industria nu va mai primi comenzi din exterior. Noi suntem un subcontractor al marilor industrii din occident. Nu vom mai primi comenzi pentru că programul trecerii la mașini electrice s-a cam blocat, iar problema cipurilor nu s-a rezolvat," a mai spus Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel