Un miracol s-a produs în Bari, unde Rosalia De Giosa, o femeie de 74 de ani, a fost salvată la mai bine de 24 de ore după prăbușirea unei clădiri din cartierul Carrassi. Salvatorii au extras-o în viață din dărâmături, momentul fiind întâmpinat cu aplauze și lacrimi de emoție din partea celor prezenți.
Clădirea probușită, situată pe via Edmondo De Amicis, era declarată nesigură și evacuată de municipalitate încă din februarie anul trecut, iar în urmă cu o săptămână au început lucrările de consolidare. Totuși, prăbușirea bruscă a clădirii a prins-o pe femeie sub dărâmături și a dus la o operațiune dramatică de salvare.
Încă din primele ore după incident, echipele de pompieri au muncit fără încetare pentru a găsi eventualii supraviețuitori. Rosalia De Giosa a fost localizată datorită unei pungi de aer create de o ușă blindată, care a menținut o porțiune din structură intactă.
„A fost foarte norocoasă. Ne-am imaginat că se afla în zona scărilor, încercând să iasă. A răspuns alert pompierilor, ceea ce a fost un semnal pozitiv”, a declarat comandantul pompierilor din Bari, conform presei italiene.
După ore întregi de eforturi, femeia a fost scoasă în viață și transportată de urgență la spital.
În momentul extragerii din dărâmături, martorii prezenți au izbucnit în aplauze. „A fost o scenă emoționantă, una dintre acele imagini pe care nu le vom uita niciodată”, a spus senatorul Filippo Melchiorre, care a asistat la operațiune. „Echipele de salvare au lucrat cu o dedicare incredibilă.”
Cei trei copii ai femeii, care au urmărit cu sufletul la gură întreaga operațiune, au fost copleșiți de emoție. „Nu ne vine să credem că mama noastră este în viață”, a declarat unul dintre fiii săi.
Transportată la Policlinica din Bari, Rosalia De Giosa se află acum sub supraveghere medicală. Deși a suferit câteva fracturi și are nevoie de oxigen suplimentar, starea ei este stabilă.
„Giuseppe m-a salvat, Dumnezeu a fost bun cu mine”, a declarat ea reporterilor de la Tg1, mulțumindu-le pompierilor care au scos-o din dărâmături.
„Am dormit puțin, nu mă pot mișca, mă dor picioarele”, a mai spus femeia. Medicii sunt optimiști și spun că se va recupera în câteva săptămâni.
Prăbușirea clădirii din Bari a avut loc miercuri seară, în jurul orei 19:00. Imobilul era evacuat de anul trecut, dar unele persoane reveneau ocazional. Se pare că unii locuitori au sesizat fisuri suspecte cu puțin timp înainte de tragedie.
Procuratura din Bari a deschis o anchetă pentru prăbușire din neglijență, urmând să stabilească dacă lucrările de consolidare au contribuit la colaps. Investigația este coordonată de procurorul adjunct Ciro Angelillis și procurorul Carla Spagnuolo.
Între timp, autoritățile analizează structura altor clădiri din zonă pentru a preveni o nouă tragedie.
Și în București, problema clădirilor cu risc seismic este deosebit de acută. Conform declarațiilor lui Răzvan Munteanu, director executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), dintr-un total de aproximativ 20.000 de clădiri vulnerabile, 487 sunt încadrate în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că, în cazul unui cutremur major, acestea prezintă un risc ridicat de prăbușire.
În plus, aproximativ 380 de clădiri sunt clasificate în clasa a II-a de risc seismic, fiind susceptibile la degradări majore care le-ar face inutilizabile după un seism puternic. Pentru a aborda această situație, autoritățile au implementat o metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, permițând clasificarea acestora în funcție de indicatori tehnici, economici și funcționali, cu scopul de a prioritiza intervențiile necesare pentru consolidare.
De asemenea, în Sibiu, o femeia s-a ales cu un traumatism la faţă şi un edem la ochi, după ce i-a căzut în cap o ţiglă desprinsă de pe acoperişul unei clădiri din centrul istoric, de pe pietonala Nicolae Bălcescu, a anunţat Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), pe 5 martie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News