Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că în România nu se va înregistra o penurie de carburanți, în condițiile în care UE propune oprirea importurilor de petrol din Rusia, conform unui pachet de sacțiuni discutat miercuri.
Virgil Popescu spune că firmele petroliere iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse și a enumerat drept potențiale furnizoare statele OPEC, Azerbaidjanul sau Kazahstanul. România importă cam 30% din necesarul de consum din Rusia, iar Popescu crede că nu vor exista probleme în compensarea acestei cantități.
Ministrul a spus că în deplasările făcute pentru a găsi noi surse de aprovizionare, a discutat și pentru aprovizionarea Republicii Moldova.
Popescu spune că nici în privința aprovizionării cu gaze naturale nu vor fi probleme, în condițiile în care în prezent, în sezonul cald, companiile din România extrag mai mult decât se consumă, iar pentru aprovizionare există două noi rute, de la începutul acestui an, iar în a doua jumătate a anului în sistem vor intra noi cantități de gaze din Marea Neagră.
Fostul Ministru al Energiei a discutat, de asemenea, despre cum vede el lucrurile în privința gazului rusesc.
”Eu cred că prețurile vor intra pe un trend descendent. Nu poate fi nimeni sigur, pentru că este o predicție. Dacă aș avea niște rezerve de bani aș încerca să-mi anvelopez cât mai bine casa, să-mi îmbunătățesc iluminatul, crescând calitatea, punând becuri care consumă mai puțin, sau să-mi pun panouri fotovoltaice.”, declară Nicolescu despre situația actuală în emisiunea ”Sub Semnul Întrebării”, de la B1 TV.
”Poți să faci o economie bună și poți chiar să câștigi. Adică, acum se face o decontare cantitativă. Dacă dumneavoastră aveți panouri pe casă, toată energia pe care o să o produceți înseamnă un venit pentru dumneavoastră. Deci este foarte, foarte avantajos și acesta este, din punctul meu de vedere, lucru cel mai important pe care oamenii îl pot face. Și aici statul ar trebui să facă mult mai mult decât face în prezent, pentru a-i ajuta să-și ia soarta în propriile mâini.
Și dacă soarta în propriile mâini înseamnă instalarea de panouri fotovoltaice, schimbarea echipamentelor electrocasnice cu unele care consumă mai puțin, toate aceste lucruri ajută mult mai mult decât acest bombardament care funcționează sau nu funcționează, care este sau nu este sustenabil.”, continuă Nicolescu.
”Eu știu că lucrurile nu merg cum ar trebui. Oamenii ar trebui ajutați în funcție de venituri, acordându-li-se niște vouchere, cu acele vouchere să meargă să-și cumpere panouri, electrocasnice. Deci acesta este genul de protecție pe care îl putem face. Avem 25 de miliarde de euro la dispoziție, deci nu avem o problemă de dependență de importuri pe care alții o au. Noi depindem cel mai puțin de importuri dintre toate țările Uniunii Europene. Noi avem o problemă de organizare.”, a încheiat Răzvan Nicolescu în cadrul emisiunii ”Sub Semnul Întrebării”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu