Ministerul german al dezvoltării a anunţat încă 63 de milioane de euro pentru Ucraina.
"Este important pentru mine că Germania ajută Ucraina nu numai din punct de vedere militar, dar face şi viaţa mai suportabilă pentru poporul Ucrainei", a declarat ministrul dezvoltării Svenja Schulze pentru ziarul Bild am Sonntag, potrivit Agerpres.
"Din acest motiv am mărit programul de ajutor imediat pentru Ucraina de la 122 de milioane la 185 de milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru refacerea alimentării cu apă potabilă şi reconstruirea apartamentelor, şcolilor şi grădiniţelor distruse".
"Alte ministere dau şi mai mult şi o vom face şi noi. Acolo unde bombele au încetat să cadă, Germania va ajuta reconstrucţia cu miliarde. Ministerul meu se pregăteşte deja pentru asta", a adăugat oficialul german.
Germania va livra Ucrainei un număr de șapte obuziere autopropulsate, după ce Olanda a promis Kievului alte cinci astfel de piese de artilerie cu rază lungă, a declarat ministrul german a Apărării, Christine Lambrecht, informează Reuters.
Armele grele vor ieși din inventarele Bundeswehr și vor fi livrate de îndată ce vor ieși din întreținere în următoarele săptămâni, au declarat Lambrecht și șeful ei al apărării, generalul Eberhard Zorn, reporterilor din orașul slovac Sliac.
„Trebuie să ne confruntăm cu agresiunea rusă, trebuie să sprijinim Ucraina în această luptă, în acest război”, a declarat ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren, la o conferință de presă comună cu Lambrecht.
Kievul a cerut 12 obuziere și un antrenament rapid pentru a desfășura rapid armele pe câmpul de luptă, a spus Ollongren la baza aeriană Sliac, unde germanii și olandezii au instalat baterii de apărare antirachetă Patriot de când Rusia a invadat Ucraina.
Antrenamentul primului grup de aproximativ 20 de trupe ucrainene pe obuzierul Panzerhaubitze 2000 este de așteptat să înceapă săptămâna viitoare în orașul german Idar-Oberstein, a spus Zorn. Acești soldați aveau experiență în operarea obuzierelor sovietice.
Cererile Ucrainei pentru arme grele s-au intensificat de când Moscova și-a îndreptat cea mai aprigă putere de foc în estul și sudul țării, după ce nu a reușit să cuprindă capitala Kiev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu