Mihaela Tatu, singurul jurnalist român care a participat la Sa Sartiglia - Foto

Mihaela Tatu descoperă fascinația călătoriilor, unde emoțiile nu cunosc granița de limbă și nație. Convinsă că o călătorie este o ocazie deosebită pentru a învăța să te reinventezi, Mihaela Tatu a participat la cea de a 565-a ediție a Sa Sartigliei a sarzilor, care se ține de sute de ani neîntrerupt, indiferent de vreme sau de vremuri.

Celebra prezentatoare TV, Mihaela Tatu, a călătorit în Sardinia, care nu este doar un loc cu plaje celebre ci și un spațiu cultural care te face să deschizi cărți, să meditezi și să iubești.

Fie că sunt arheologi care studiază nuraghelele - construcții din piatră mai vechi decât piramidele - , regizori care caută grotele în care nu se poate intra decât de pe mare și plajele sălbatice pentru producții hollywood-iene, sau biologi interesați de păsările flamingo sau fenicote cum le zic sarzii din apele de lângă Cagliari, cu toții sunt intereați de frumusețea inedită a Sardiniei. De aceea, turiștii încearcă să descopere de ce Sardinia are un farmec și un magnetism deosebit în orice perioadă a anului.

Jurnalistul Mihaela Tatu a căutat aventura și a avut parte de o experiență inedită, având ocazia să participe la o mare sărbătoare naționala a sarzilor,a cărei primă atestare documentară scrisă datează din anul 1547, cea de a 565-a ediție a Sa Sartigliei.

Antrenată în evenimentele sărbătorii, Mihaela Tatu a simțit spiritul locului, emoțiile cavalerilor, frenezia publicului și spiritul sportiv al competiției, conștientizând că, indiferent de zona de pe glob unde te afli, emoțiile unei reușite sunt aceleași.

Potrivit jurnalistei, Sa Sartiglia nu este tocmai un festival folcloric, ci mai mult un fel de ritual al bărbăției, unde două bresle, cea a fermierilor respectiv agricultori și crescători de animale și cea a lemnarilor, se întrec în curse de acrobație călare. Prima proba constă într-un galop nebun în care, cavaleri aleși de șeful fiecărei bresle, se numește Su Componidoru, trebuie să nimerească o stea cu un diametru interior de aproximativ 15 cm. Pentru a doua probă se formează echipe de câte 3 cavaleri și își conduc caii tot în galop, foarte apropiați în așa fel încât să se poată ridica în picioare și să formeze piramide umane călare.

În tot acest timp, cavalerii și Su Componidoru poartă măști pe față. Un spectacol fascinant, care timp de trei zile oferă aer de carnaval, veselie și sărbătoare.

În opinia jurnalistei, sarzii țin extraordinar de mult la cultura și tradițiile lor și au mândrie națională, o calitate transmisă din generație în generație.

”Pot spune ca sentimentul de solidaritate este la fel de puternic chiar daca nu stii limba. Emotiile nu cunosc granite de limba si natie. Mi-am dat seama ca urarea "in bocca lupo" care inseamna "in gura lupului” si are semnificatia de succes sau bafta sau cum zic pescarii, “fir intins!”, se striga cu aceleasi emotii si entuziasm ca si-n Romania. Mi-am dat seama ca pentru oamenii astia mai exista si altceva inafara de fotbal, politica si criza. Si inca o data am realizat ca OAMENI exista in toate colturile lumii”, a declarat Mihaela Tatu, după ce emoțiile sărbătoarei Sa Sartiglia au trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel