Microsoft anunță astăzi noua actualizare pentru sistemul de operare Windows 10, prin care compania își propune să furnizeze cel mai modern și mai sigur sistem de operare. Actualizarea Windows 10 din aprilie 2018 – este cea mai recentă actualizare majoră a sistemului de operare, prin care Microsoft își propune să redea utilizatorilor o parte din cea mai importantă resursă a fiecăruia: timpul.
De la lansarea sa inițială, Windows 10 a oferit două actualizări cu caracteristici concepute special pentru a încuraja creativitatea fiecărui utilizator.
Noua actualizare Windows 10, disponibilă din data de 30 aprilie, aduce următoarele noi capabilități:
Funcția Timeline ajută utilizatorii să găsească cu ușurință fișierele importante din dispozitivele lor
Proliferarea dispozitivelor, îmbinată cu explozia de informații, a dus la o creștere a timpului petrecut în fața ecranelor. Informațiile sunt disipate pe mai multe dispozitive, localizarea acestora, prin căutarea în e-mailuri sau în fișiere, devenind din ce în ce mai dificilă.
Funcția Timeline îi ajută pe utilizatori să economisească timp, Windows 10 permițând utilizatorilor să se „întoarcă în timp” pentru a găsi fișierele dorite, indiferent dacă le-au accesat în ziua respectivă sau cu una sau mai multe săptămâni în urmă1. Deoarece o mare parte din activitate se desfășoară în mișcare, Timeline permite utilizatorilor chiar să reia proiectele începute în Microsoft Edge sau Office 365 pe dispozitivul iOS sau Android, atunci când revin la un computer care rulează Windows 102. Spre exemplu, dacă utilizatorul realizează căutarea unui produs într-un magazin online de pe telefon, poate finaliza achiziția atunci când se întoarce la computer sau lucrul la un document de pe un dispozitiv mobil început pe drumul spre birou, poate fi reluat fără probleme atunci când utilizatorul ajunge la birou în fața computerului. Video
Funcția Focus Assist permite o concentrare mai bună
În prezent, majoritatea utilizatorilor petrec 3-6 ore zilnic în fața ecranelor diverselor dispozitive. O mare parte din acest timp este petrecut pe social media, unde fluxul constant de informații din surse multiple îngreunează concentrarea. În multe privințe, atenția utilizatorului este distrasă, determinându-l să caute permanent informații, distrăgându-l însă de la ceea ce este important. Această luptă pentru atenție este reală - la locul de muncă, timpul mediu acordat de o persoană unui eveniment înainte de a fi întrerupt sau de a trece la altă sarcină este de aproximativ trei minute (cu excepția întâlnirilor). Întrucât o persoană obișnuită are nevoie de aproximativ 23 de minute pentru a își restabili atenția după ce a fost întreruptă, productivitatea și creativitatea acesteia se diminuează.
Actualizarea pentru Windows 10 din aprilie 2018, introduce funcția Focus Assist pentru a ajuta utilizatorii să își păstreze concentrarea. Focus Assist se poate activa oricând utilizatorul dorește să îndeplinească sarcini fără ca atenția să îi fie distrasă de social media, de exemplu, sau de alte notificări. Această funcție poate fi programată să pornească automat în anumite momente din timpul zilei când utilizatorul dorește să lucreze în liniște. La final, utilizatorul primește un rezumat al noutăților apărute între timp, fie notificări, e-mailuri sau actualizări. De asemenea, funcția Focus Assist poate fi configurată pentru a oferi prioritate și a nu bloca e-mailurile sau apelurile de la anumite persoane. Video
Noi capabilități pentru Microsoft Edge
În plus, actualizărilor pentru Microsoft Edge ajută utilizatorii să se concentreze mai bine și atunci când navighează pe internet. Dacă într-una din filele browser-ului există un fișier audio sau video deschis, aceasta afișează o pictogramă audio, care odată cu noile capabilități Microsoft Edge poate fi accesată pentru a dezactiva și activa sunetul provenit din acea filă. Cărțile, fișierele PDF și paginile din Reading View pot fi afișate în ecran complet, pentru o experiență de citire fără distragere. Cumpărăturile online devin mai ușor de realizat, deoarece adresa, modul de plată și alte informații pot fi salvate în siguranță, cu opțiunea de completare automată a formularelor de plată online3. Utilizatorul poate imprima paginile web într-un format mai curat, cu noua opțiune de imprimare clutter-free4. În cele din urmă, noua funcție Grammar Tools poate despărți cuvintele din pagină în silabe și evidenția diferite părți de vorbire, cum ar fi substantivele, verbele și adjectivele. Video
Funcția de voce pentru introducerea naturală a datelor
Experiențele informatice naturale permit utilizatorilor să vorbească direct cu dispozitivele pentru a îndeplini sarcinile, fără a scrie. Introducerea datelor prin intermediul vocii poate schimba complet modul în care oamenii interacționează cu dispozitivele lor, dincolo de noutate sau divertisment.
Unul din modurile de introducere naturală a datelor disponibil prin actualizarea Windows 10 din aprilie 2018 este funcția Dictation5. Aceasta facilitează utilizatorilor luarea de notițe sau scrierea unei lucrări, folosind doar vocea6. Plasând cursorul în orice câmp de text, în Windows 10 sau într-o aplicație, utilizatorul trebuie să apese tastele Win+H și pur și simplu să înceapă să vorbească. Funcția Dictation din Windows 10 în varianta sa actualizată va capta rapid și precis cuvintele utilizatorului, astfel încât ideile spontane sau discursurile pot fi transpuse în scris cu ușurință. Video
Actualizare Windows 10 din aprilie 2018 cuprinde și o serie de alte caracteristici noi printre care instrumente IT simplificate de gestionare pentru utilizatorii enterprise, noi modalități creative prin intermediul aplicațiilor Photos, 3D și Windows Mixed Reality, noi soluții pentru siguranța online și îmbunătățiri ale experienței de gaming.
Actualizarea din aprilie 2018 va fi disponibilă pentru a fi descărcată gratuită începând de luni, 30 aprilie.
¹ Timeline arată până la 30 de zile de activități anterioare.
² Timeline arată activitățile efectuate pe tabletă și pe telefonul mobil atunci când utilizatorii sunt conectați la conturile Microsoft.
3 Microsoft Edge nu salvează informațiile privind codul CVV al cardului.
4 Această opțiune este disponibilă numai pentru anumite tipuri de pagini web.
5 Funcția Dictation recunoaște în acest moment doar o selecție de limbi de circulație internațională.
6 Este necesar ca dispozitivul să fie dotat cu microfon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu