Mersul cu spatele, beneficii uimitoare pentru sănătate

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Deși sună ciudat, mersul cu spatele este extrem de bun pentru sănătate.

Pentru majoritatea dintre noi, mersul pe jos este ceva ce facem automat. Dar ce se întâmplă dacă încetăm să mergem automat și începem să ne provocăm creierul și corpul mergând cu spatele? Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar poate aduce și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Activitatea fizică nu trebuie să fie complicată. Indiferent dacă sunteți activ sau nu în mod regulat, chiar și o plimbare rapidă de zece minute zilnic poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate și poate conta pentru minimul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 150 de minute de activitate aerobă pe săptămână.

Cu toate acestea, mersul pe jos este mai complicat decât ne dăm seama mulți dintre noi. A rămâne în poziție verticală necesită coordonarea dintre sistemele noastre vizuale, vestibulare (senzații legate de mișcări precum răsucirea, rotirea sau mișcarea rapidă) și proprioceptiv (conștientizarea locului în care corpul nostru se află în spațiu).

Când mergem cu spatele, creierului nostru îi ia mai mult pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme. Cu toate acestea, acest nivel crescut de provocare aduce cu sine beneficii sporite pentru sănătate.

Care sunt beneficiile

Unul dintre cele mai bine studiate beneficii ale mersului cu spatele este îmbunătățirea stabilității și echilibrului. Mersul cu spate poate îmbunătăți mersul normal și echilibrul pentru adulții sănătoși și cei cu osteoartrită a genunchiului. Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai scurti și mai frecventi, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare pentru mușchii picioarelor inferioare, reducând în același timp povara asupra articulațiilor noastre.

Adăugarea de modificări în înclinație sau declin poate modifica, de asemenea, gama de mișcare a articulațiilor și mușchilor, oferind ameliorarea durerii pentru afecțiuni precum fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi.

Modificările posturale aduse de mersul cu spate folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care ne susțin coloana lombară, sugerând că mersul cu spate ar putea fi un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri cronice de spate.

Mersul cu spatele a fost folosit chiar pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice sau în urma unui accident vascular cerebral cronic. Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice, iar interesul pentru mersul cu spatele i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii.

În timp ce mersul normal ne poate ajuta să menținem o greutate sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Consumul de energie atunci când mergi cu spatele este cu aproape 40% mai mare decât mersul cu aceeași viteză înainte (6,0 Mets față de 4,3 Mets - un echivalent metabolic (Met) este cantitatea de oxigen consumată în timp ce stai în repaus), conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel