Meleșcanu: "La Deveselu sunt rachete strict defensive"

Meleșcanu
Meleșcanu

Sistemul de la Deveselu este unul "strict defensiv" iar argumentele Rusiei, ce afirmă contrariul, au ca scop "acoperirea" problemelor pe care această ţară le are vizavi de respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare (INF), a declarat, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

"Este de fapt un sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din federaţia Rusă sunt lipsite de orice consistenţă, pentru că, din punct de vedere strict tehnic (...) sistemul de la Deveselu este un sistem care lansează rachete de pe sol, în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot eventual la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni", a spus ministrul.

Rachetele rusești

Teodor Meleșcanu a afirmat că rachetele de la Deveselu "nu pot să facă altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa Nord-Atlantică".

"Principala problemă cu care suntem confruntaţi la ora actuală în Europa o reprezintă dezvoltarea unei generaţii noi de rachete în Federaţia Rusă. E vorba de nişte tipuri care sunt numite 9M729, rachete care pot să aibă o rază de acţiune până la 5.000 de kilometri, nu ştie nimeni încă foarte precis care sunt limitele lor", a adăugat el. Potrivit lui Meleşcanu, aceste rachete au capacitatea de a folosi încărcătură convenţională dar şi încărcătură nucleară. "Acesta este diferenţa fundamentală între baza de la Deveselu de la noi, unde rachetele care fac parte din acest sistem sunt strict înarmate cu sisteme convenţionale de distrugere a unor rachete şi nu pot fi folosite pentru armele nucleare", a spus el.

"Nu trebuie să îi subestimăm"

Astfel, ministrul a adăugat că declaraţiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă de la Deveselu ar avea o componentă ofensivă sunt argumente pentru a "acoperi" problemele de respectare a Tratatului INF.

"Nu trebuie să îi subestimăm. Ei ştiu foarte bine ce este acolo. Pur şi simplu se folosesc de aceste argumente pentru a-şi acoperi problemele pe care le au în legătură cu respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare", a adăugat Meleşcanu. În ceea ce priveşte viitorul relaţiei România-Rusia, el a spus că aceasta ar trebui să fie pragmatică, predictibilă, "care să fie bazată pe respectarea normelor dreptului internaţional şi care să conducă la soluţii care vor fi în beneficiul ambelor părţi. Rusia este una dintre ţările din vecinătatea noastră şi are un rol foarte important în materie de securitate", a subliniat Meleşcanu.

Vezi și:Rusia a prezentat rachetele care au SPERIAT SUA - VIDEO

          Scut Deveselu - Rusia solicitare distrugere. Ce spune Bogdan Chirieac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel