Medicul Median: Prevenția e dificilă în cancere, dar iată ce putem face pentru a evita să ajungem în stadii grave ale bolii!

Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/nuditate-sutien-lenjerie-lenjerie-intima-6568244/
Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/nuditate-sutien-lenjerie-lenjerie-intima-6568244/

Cancerul nu mai este demult o boală nemiloasă dacă îl depistăm la timp.

Sau dacă avem grijă să-l prevenim. Dar cum se poate preveni cancerul astfel încât să nu ajungem în stadii grave ale bolii? Simplu: prin screening. Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, a vorbit pentru Spectacola.ro despre acest subiect.

„Prevenția este dificilă în cancere. O excepție notabilă este cancerul de col uterin, care este de cele mai multe ori cauzat de o infecție virală și care poate fi prevenit prin vaccinare. Pentru celelalte tipuri de cancere (inclusiv cel mamar), prevenția înseamnă evitarea factorilor de risc (consum redus de alcool, evitarea fumatului, practicarea unui sport pentru a evita apariția obezității, etc.). Unii factori de risc nu pot fi evitați (cum ar fi istoricul familial sau existența unei mutații genice patogene).


Ceea ce se poate face însă, este screening - adică depistarea precoce a unui cancer mamar, înainte de a există semne clinice care să îl facă simțit. Screening (în cazul celui pentru cancer mamar) înseamnă evaluarea mamografica a oricărei femei care a împlinit 50 de ani anual sau la cel mult doi ani, chiar dacă nu există vreun semn sau simptom de boală.

Unele ghiduri recomandă începerea acestei evaluări chiar mai devreme (40-45 ani). Nu există o vârstă clară la care screeningul se oprește; cu cât speranță de viață a unei femei este mai lungă, cu atât durata screeningului este mai mare. Pentru a se putea face acest lucru este nevoie de 2 condiții: existența unui program național (care să includă toate femeile cu vârstă ≥ 50 de ani) și cele cărora li se adresează programul să se prezinte la examinare. Din păcate, niciuna dintre condiții nu este îndeplinită în România; dar chiar și atunci când programele locale/regionale funcționează, există o reticență crescută în rândul beneficiarelor. De aici și rezultatele pe care le vedem. 


O situație particulară este cea a femeilor purtătoare ale unor mutații patogene cu risc crescut sau cu un istoric familial semnificativ, care nu au făcut chirurgie profilactică. În cazul acestora, screeningul trebuie început la vârste mai tinere, de principiu la o vârstă cu 10 ani mai mică decât vârstă la care a fost diagnosticată cu cancer mamar/ovarian cea mai tânără rudă”, a spus medicul Dragoș Median.

Un gest simplu vă poate arăta dacă aveți cancer. Iată despre ce este vorba! - https://www.spectacola.ro/dr-dragos-median-totul-despre-preventia-si-tratamentul-cancerului-de-san-avem-medicamente-noi-dar-s-au-modificat-si-tehnicile-de-chirurgie_33968.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel