Medicii protestează: sporurile asistenților sunt de trei ori mai mari!

CFSMR – Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România protestează împotriva sistemului de salarizare propus de Ministerul Sănătății.

CFSMR – Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România protestează împotriva implementării anexei 10 la regulamentul de sporuri. 

În acest sens CFSMR dorește să aducă următoarele precizări:

1. Sporurile sunt o o reflectare a riscurilor la care este supus un angajat la locul de muncă. În acest sens, sporurile nu pot decât să urmeze ierarhia salariaților într-o instituție. Chiar dacă se ajunge la concluzia că riscurile sunt aceleași, cuantumul sporurilor ar trebui să fie și el același (același procent din salariu, care se adaugă la salariul de bază, pentru toți angajații). Chiar dacă procentul sporurilor este redus la 30 % din fondul total de salarii (la ordonatorul principal de credite, cum spune legea), ele nu pot fi cele mai mici la vârful piramidei salariale și în creștere progresivă la personalul din subordine.

2. Anexa 10, așa cum ne-a fost prezentată de către ministerul sănătății, sfidează orice logică și orice ierarhie salarială. Situația în care sporurile asistenților și ale personalului auxiliar sunt de 2 până la 3 ori mai mari decât ale celor acordate medicilor din aceeași instituție, este o expresie a unei nedreptăți și sfidări la adresă personalului cu studii superioare.

3. Anexa 10 s-a transformat într-un mecanism de egalizare a salariilor, mecanism perfid care are menirea de a corectă o lege a salarizării extrem de contestată, cu un regulament de sporuri și mai nepotrivit.

4.CFSMR solicita ministerului sănătății regândirea și renegocierea regulamentului de sporuri, cu respectarea ierarhizării salariale și fără a utiliza acest regulament drept mecanism de "aplatizare" a salariilor.

5.Opinia publică ar trebui să fie informată că regulamentul de sporuri a fost negociat de către minister doar cu câteva federații sindicale, data fiind prevederea din legea salarizării, care specifică că regulamentul de sporuri se negociază doar cu federațiile reprezentative (lăsând în afară negocierii marile confederații sindicale). Toate încercările federației noastre (federație care are în componența doar angajați cu studii superioare), de a ajunge la negocieri măcar în calitate de observator, nu au avut succes. În acest sens credem că cei care au negociat cu ministerul ar trebui să își asume acest regulament, informandu-și corect membrii cotizanți precum și pe ceilalți angajați din sistemul sanitar. Ierarhizarea sporurilor din această anexa (catalogată de colegii din federația noastră drept "regulamentul rușinii și al umilintei") arată clar că la negocierea acestui act normativ, s-au protejat doar interesele unor categorii de personal, salariații cu studii superioare fiind clar dezavantajați.

6. Tensiunile apărute în sistemul sanitar, precum și disputele dintre angajați, apărute în urmă publicării acestui document, arată clar că doar o negociere transparența, cu respectarea intereselor tuturor angajaților (fără nici o excepție), poate duce la elaborarea unui act normativ corect și echitabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel