Medicii avertizează: „Până la 50% din populație suferă de intoleranțe alimentare”

Alimente interzise
Alimente interzise

S-a înmulțit numărul cazurilor de intoleranțe alimentare în rândul populației, boli care rămân nediagnosticate și netratate, au avertizat medicii în cadrul evenimentului Practic MF ediția 26, 8-9 iunie, Covasna. 

„În România, până la 50% din populație suferă de intoleranțe alimentare”, a atras atenția prof. dr. Monica Tarcea în cadrul conferinței.

„Avem din ce în ce mai des cazuri nediagnosticate și netratate de intoleranță alimentară, de aceea cred că se impune o rețea interdisciplinară care să lucreze împreună atât pe fond psiho-emoționl, cât și pe plan medical și în special pe regim igieno-dietetic, astfel încât să putem ajuta eficient cât mai mulți pacienți. Abordând astfel problema, în echipă, cred că vom putea avea rezultate extrem de bune, iar acest procent de 50% să fie cu mult mai mic”, a completat prof. dr. Monica Tarcea. 

Medicina de familie, rol important în echipa interdisciplinară

Referitor la nevoie de colaborare între medicii de familie și alte specialități medicale, dr. Moraru Adrian Gabriel, președintele Colegiului Medicilor Brașov, a declarat: „La nivel instituțional specialitățile ar trebui să colaboreze foarte strâns, atât ca relație personală întrucât este nevoie de așa ceva între specialiști, cât și ca relație dictată de normele actuale în vigoare. Ceea ce încercăm să facem și la nivelul Colegiului Medicilor este să introducem niște cutume de colaborare între specialiști și, ceea ce văd eu ca fiind un obiectiv important de atins, să  ajungem să privim medicii de familie de pe același palier de specialitate ca toți ceilalți medici din alte specialități. Medicina de familie este o specialitate ca toate celelate specialități și este nevoie de colaborare cu celelate specialități și, chiar mai mult, aș zice că medicina de familie este una dintre specialitățile cele mai dificile întrucât, față de ceilalți specialiști care se canalizează pe un domeniu, medicul de familie are capacitatea să privească pacientul din mai multe puncte de vedere. Deci, să vorbim de pe un nivel de egalitate între specialiști, prin respectarea criteriilor legale, întrucât, din păcate, mă lovesc sistematic de cazuri în care medicii din celelalte specialități față de medicina de familie uită de obligativitatea de a răspunde unei scrisori medicale, uită ca au obligativitatea să dea o scrisoare medicală, că trebuie să dea o primă rețetă, lucruri care sper că în timp se vor rezolva”. 

Ediția 26 Practic MF de la Covasna a fost coordonată științific de prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu, care a vorbit despre disfuncțiile sexuale feminine. Programul evenimentului a fost creditat cu 9 puncte EMC. În cadrul evenimentului au avut loc și două workshop-uri, unul referitor la examenul de picior în cabinetul medicului de familie, susținut de dr. Ramona Colț, și unul pe tema educației pacienților - cum informăm, cum consiliem, cum tratăm? - susținut de psiholog Adrian Calomfirescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel