Un om de afaceri, considerat martor cheie în doarul lui Nicolas Sarkozy, va fi extrădat în Franța. Acesta se ascundea în Elveția și a fost prins în Anglia.
Tribunalul londonez din Westminster a ordonat marţi extrădarea în Franţa a omului de afaceri Alexandre Djouhri, personaj-cheie în ancheta autorităţilor franceze cu privire la presupusa finanţare de către Libia a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007, relatează AFP. Djouhri a anunțat că va contesta în apel decizia de extrădare, pentru care are la dispoziţie un termen de şapte zile.
"Mi-au întins o capcană judiciară, nu este vorba de fugă. Am o reşedinţă, trăiesc în Elveţia, îmi plătesc impozitele. Mi-au întins o cursă ca să mă aresteze aici", a declarat el presei înaintea de intrarea la tribunal.
Convocat de mai multe ori de justiţia franceză, Djouhri, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în ianuarie 2018 pe aeroportul londonez Heathrow, la coborârea din avionul de la Geneva. El a fost reţinut în baza unui mandat de arestare european, emis de Franţa, care îl acuză de deturnare de fonduri publice şi de corupţie.
Numele său a apărut în special în legătură cu vânzarea suspectă, în 2009, a unei vile situate la Mougins, pe Coasta de Azur, către un fond libian administrat de un demnitar al regimului lui Muammar Gaddafi.
Djouhri, un personaj familiarizat cu reţelele dreptei politice franceze şi un apropiat al fostului secretar general de la Elysée, Claude Guéant, este suspectat că ar fi fost, în spatele mai multor nume de împrumut, adevăratul proprietar al vilei şi că ar fi cedat-o, la un preţ supraevaluat, ceea ce i-ar fi permis să ascundă eventuale plăţi ilegale.
În apărarea sa, avocaţii lui Djouhri au scos în evidenţă "contextul politic puternic" al acestei cereri de extrădare, menţionând cazul presupusei finanţări libiene a campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy în 2007.
Acest dosar i-a adus fostului preşedinte anchetarea pentru "corupţie pasivă", "finanţare ilegală de campanie electorală" şi "tăinuire de deturnare de fonduri publice libiene". El nu are dreptul să meargă în Libia şi nici să se întâlnească cu nouă persoane implicate în anchetă, printre care Alexandre Djouhri.
Apărarea l-a prezentat pe Djouhri drept o ţintă "evidentă" pentru anchetatorii care caută să ajungă pe cale indirectă la Sarkozy, avocaţii încercând în acelaşi timp să discrediteze această anchetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu