Marius Nistor (Spiru Haret): Declanșăm proteste! Greva generală, luată în calcul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, anunță proteste începând de luni, fiind luată în calcul chiar și o „grevă generală”.

„Ca să vă dau o informație de ultimă oră, nu că primim doar un sfert, nu primim nimic! Pe ultima variantă de ordonanță de urgență înaintată de către Ministerul de Finanțe Guvernului României, salariile cadrelor didactice, a personalului din învățământ rămân înghețate în anul 2022. Nu trebuie să ne mirăm, într-o țară în care plagiatorii sunt la loc de cinste (...), învățământul românesc nu are nicio șansă. Ne-am săturat de această politică dusă de către toți politicienii noștri”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, joi după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Asta e realitatea! Ce speranțe să avem noi? Țara care, mai degrabă, investește în pușcării”, a mai spus Marius Nistor.

Urmează proteste de luni

„Am avertizat foarte clar că vom reacționa! Începând de luni, declanșăm proteste, va fi pichetat și sediul Guvernului, vor fi pichetate toate prefecturile din țară. În fiecare zi, vom face acest lucru și vom merge până la declanșarea grevei generale! Ne-am săturat să fim bătaia de joc a guvernanților”, a spus Marius Nistor.

„Nu se mai poate așa ceva! Nu poți să-ți bați joc de cadrele didactice și de angajații din învățământ la nesfârșit! Doi ani a existat înțelegere, dar să ai tupeu să vii și în anul al treilea... e deja prea mult!”, a mai zis președintele Federației Spiru Haret.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, „împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.

„Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale. Reamintim, pe această cale, guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”, se precizează într-un comunicat.

De asemenea, „trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017. Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la  scăderea  nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.” 

„În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor! 

Ne-am  săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar! 

Ne-am săturat să mai fim umiliți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor. 

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”, se mai precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel