Marius Dobrescu, TVR Internaţional: Românii din străinătate sunt resemnaţi - INTERVIU

Marius Dobrescu
Marius Dobrescu

Moderatorul emisiuni, ”Români despre Români”, difuzată pe TVRi, a declarat, într-un interviu pentru De Ce News, că românii din străinătate nu mai cred că lucrurile s-ar putea transforma prea curând în bine, adăugând că aceștia sunt totuşi din ce în ce mai organizaţi.

Care sunt particularitățile unui realizator tv care face emisiuni pentru Diaspora?

Nu cred că ai nevoie de abilități speciale. Aş spune că particularitățile vin cu timpul. Faptul că ești ancorat în ambele realități, atât cea a comunităților de români din afara granițelor cât și a noastră, a celor care am ramas în țară, te ajută să vezi lucrurile diferit.

Cum vă alegeți subiectele, ținând cont că nu trăiți în aceeași realitate că cei care locuiesc afară? Cum aflați de problemele unei comunități în care, practic, nu trăiți?

E adevarat că realitatea din țară e mult diferită față de cea de dincolo de granițe în ceea ce privește comunitățile de români. Problemele lor, fie că țin de formalități vamale, consulare, lipsa educației în limba română și pâna la discriminări, violente și chiar lipsă unei protecții din partea autorităților române, străbat foarte greu prin noianul de subiecte mondene care țin mai ales în ultima perioadă prima pagină a ziarelor sau deschid buletinele de știri. În acest sens, o mare importanță, aș spune esențială, o are colaborarea cu jurnaliștii români din diaspora. Și aș aminti aici nu doar Spania și Italia, unde sunt comunități de români însemnate, ci și Ungaria, Grecia, Canada sau Noua Zeelandă. Jurnaliștii de aici sunt cei care ne țin la curent cu problemele comunităților, jurnaliști care practică această meserie secundar și voluntar, din pasiune și din dorința de a nu pierde legătura cu România. Unii dintre ei lucrează în ture de noapte pentru a se întreține. Sunt persoane admirabile!

Din experiență dumneavoastră jurnalistică, care sunt diferențele dintre publicul românesc care locuiește în România și cel care locuiește în străinatate?

Cu siguranță, românii din afară sunt mult mai pasionați, mai implicați. Și dacă îmi permiteți o analogie, este exact ca într-o familie, când părinții acordă mai multă atenție copilului mai slab, mai vitregit. În cazul nostru, toate atenția mediatică se îndreaptă către publicul din România, șomaj, salarii mici, prețuri mari etc. În ceea ce privește publicul din afară, am senzația că impresia generală este aceea că oamenii ăștia oricum au fugit către mai bine, deci lor le este bine, au salarii mari, nu ne mai interesează, decât în cazul extraordinar în care un român face ceva scabros sau scandalos în Peninsulă... Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, comunitățile din diaspora se confruntă cu foarte multe probleme, unele grave, mame care nu sunt lăsate să-și vadă copiii ani în șir de familiile soților italieni, cazuri în care brațul legii și al autorităților din România nu bate până într-acolo. Există multe lacune. Tocmai de aceea, faptul că există o astfel de emisiune care să pună la aceeași masă reprezentanți ai comunităților cu cei ai autorităților - problemele cu soluțiile - a făcut ca această emisiune să fie foarte populară într-un timp foarte scurt.

Care este viziunea românilor, despre evoluția României, despre felul în care se desfasoară lucurile în țară?

Nu știu dacă pot fi o portavoce a românilor plecați din România. Impresia generală, venită dinspre jurnaliști desigur, este aceea de resemnare. Încrederea că lucrurile s-ar putea transforma prea curând în bine, zdruncinată și de aportul de știri tot mai pesimiste a posturilor de știri din țară, este tot mai mică. Așa că au schimbat strategia, românii din afară au devenit din ce în ce mai organizați. Încearcă să răzbească singuri, și-au făcut gradinițe și școli particulare în limba română, asa încat copiilor să învețe corect limba maternă etc. Sigur, la toate acestea au contribuit și autoritățile din țările respective, care le-au pus la dispoziție sedii, i-au inclus în diverse programe și, mai nou, nu cred că mai e un secret pentru nimeni, în Spania și Italia românii candidează pe listele diverselor partide la alegerile locale. Iar asta arată că sunt uniți și au reușit să se impună ca și comunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel