Mai mult de jumătate dintre votanții britanici vor să părăsească UE în momentul de față, potrivit unui sondaj care sugerează că un curent anti-UE străbate toate cele trei mari partide ale Regatului Unit.
Potrivit unui sondaj, 56% dintre cetățenii britanici probabil sau sigur ar vota ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum. Aproximativ 68% dintre votanții conservatori vor să iasă din UE, în timp ce 24% vor să rămână; 44% dintre votanții laburiști ar dori probabil să iasă, pe când 39% ar dori ca MB să-și păstreze poziția; 39% dintre Liberal Democrați probabil sau sigur ar vota pentru retragere, comparativ cu cei 47% care ar prefera să rămână în Uniune, scrie The Guardian. Rezultatele acestui poll vin ca un semnal de alarmă pentru cele trei mari partide, în pericol să piardă teren în fața partidului anti-UE, Ukip, care are acum două puncte mai mult decât Liberal Democrați.
Per total, doar 28% dintre votanți cred că UE e "un lucru bun," în timp ce 45% cred că e "un lucru rău". Intervalul de vârstă 18-34 de ani este singurul cu o majoritate clară pro-UE, 44% spunând că apartenența e bună, împotriva a 25%.
[caption id="attachment_250660" align="alignleft" width="294"] Foto: The Guardian[/caption]Cercetarea sociologică adaugă mai multă presiune pe David Cameron, pentru ca acesta să poarte o negociere dură în privința bugetului UE. Premierul britanic se pregătește de participarea la Consiliul de la Bruxelles ce va începe miercuri, în care liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord financiar cu privire la bugetul UE pe 2014 -2020. David Cameron ar dori să înghețe cheltuielile UE la nivelul actual - o poziție care crede că va atrage alte țări cu putere mare de finanțare, precum Olanda sau Germania. Dar acum că i se forțează mâna, este posibil să se îndrepte chiar către o reducere - poziție cu care multe țări din UE nu ar fi de acord.
Între zvonuri și sondaje
Daily Mail scria în octombrie că unul dintre apropiații premierului britanic David Cameron a declarat că Regatul Unit "e gata să părăsească" Uniunea Europeană. Michael Gove, secretar de stat în educație, spunea că, dacă s-ar realiza un referendum ce ar propune ieșirea britanicilor din zona euro, el ar vota "da." Potrivit recentului sondaj, apropiatul premierului britanic nu e singurul care ar lua o decizie tranșantă cu privire la viitorul european al Marii Britanii. După cum susținea și secretarul de stat, țări precum Norvegia sau Elveția, dovezi ale prosperității economice independente, au ajuns să fie modele atrăgătoare chiar și pentru pilonii UE. În plus, mulți britanici nu vor austeritate, și au lăsat să se înțeleagă asta și în octombrie, când zeci de mii de persoane protestau la Londra față de politica Guvernului, care a decis tăieri în sectorul public, pentru a reduce deficitul bugetar.
Un Consiliu cât o Uniune
Pe 23 noiembrie liderii europeni vor trebui să ia o decizie cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anii 2014-2020. Miza enormă a stârnit controverse pe măsură. Statele net contribuitoare la buget - Germania, Franța, Olanda - vor să reducă din sumele pe care le trimit la Bruxelles, în timp ce grupul beneficiarilor, în frunte cu Polonia, se opun categoric unei reduceri bugetare. Dirijorul regimului de austeritatea este însăși președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, care propune un buget cu aproape 75 de miliarde de euro mai mic, soluție considerată de "compromis," dar care nemulțumește multe părți. Printre aceștia, și statul român, care, dacă propunerea lui van Rompuy va primi avizul liderilor europeni, va suferi o scădere a alocărilor bugetare de opt miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu