Staționarea trupelor de menținere a păcii în Ucraina, propusă de Marea Britanie și Franța ca parte a unui acord de încetare a focului cu Rusia, este o chestiune care trebuie decisă de Kiev, nu de Moscova, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de presă.
Macron și premierul britanic Keir Starmer s-au grăbit să consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, în timp ce președintele american Donald Trump exercită presiuni pentru un acord de pace cu Rusia. Starmer a organizat sâmbătă o reuniune virtuală cu Macron și alți aliați ai Ucrainei, exceptând Statele Unite, transmite Reuters.
„Ucraina este suverană. Dacă solicită forțe aliate pe teritoriul său, nu este ceva ce Rusia are dreptul să accepte sau să refuze”, a spus Macron într-un interviu comun acordat mai multor ziare regionale franceze, publicat sâmbătă seara.
Rusia a respins în mod repetat ideea staționării de soldați din țările membre ale alianței NATO în Ucraina.
Macron a declarat că orice forță de menținere a păcii ar fi formată din „câteva mii de soldați pe țară” care ar fi desfășurați în locații-cheie, adăugând că mai multe țări europene și non-europene sunt interesate să participe.
Însă, la fel ca alte aspecte ale unui posibil armistițiu, forma oricărei forțe de menținere a păcii rămâne incertă.
Atât Marea Britanie, cât și Franța afirmă că ar putea trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, în timp ce premierul australian Anthony Albanese a declarat că țara sa este, de asemenea, deschisă la astfel de solicitări.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, în principiu, sprijină propunerea Washingtonului pentru un armistițiu de 30 de zile cu Ucraina, dar că forțele sale vor continua să lupte până când vor fi stabilite mai multe condiții esențiale.
Rusia și Ucraina au continuat atacurile aeriene reciproce, provocând răni și pagube, au declarat oficialii duminică dimineața.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News