Lucrări de licență și disertație cumpărate. Profesorul Septimiu Chelcea, interviu despre plagiat

Moda disertațiilor și licențelor cumpărate nu a trecut. Mulți studenți nu mai vor să își petreacă timpul prin biblioteci pentru a realiza o lucrare la finalul anilor de studiu. O parte din tineri – în goana după o notă de trecere obținută ușor – preferă fie să plagieze, fie să cumpere o lucrare gata făcută. Prețul… derizoriu dacă stau să se gândească la faptul că salvează câteva luni din viața lor de 'furia' bibliotecilor.

Fenomenul a luat amploare pe Internet. Studenții care apelează la astfel de lucruri scot din buzunare între 50 și 600 de lei și își cumpără nestingheriți lucrări de diplomă fără să fie trași la răspundere.

Profesorul Septimiu Chelcea, despre plagiat

Contactat de DC News, prof. univ. dr. Septimiu Chelcea (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București) ne-a răspuns la câteva întrebări despre plagiat, această formă de furt intelectual.

DC News: Poate deveni plagiatul o cale de succes demnă pentru progresul României?

Septimiu Chelcea: O astfel de întrebare ar trebui să o puneți, ca reproș, celor care au plagiat și s-au procopsit prin furt intelectual. În perioada studenției mele era un cântec „Uteciștii de azi, comuniștii de mâine". Parafrazând, voi spune „Plagiatorii de azi, marii corupți de mâine". Și eliminarea corupția din România – așa cum se știe – este o problemă de siguranță națională, de demnitate națională, nu o cale a progresului.

DC News: De ce în România, mulți studenți ajung să-și cumpere lucrările de disertație sau de licență sau să le plagieze?

Septimiu Chelcea: Nu știu dacă mulți sau puțini, dar fenomenul există, iar cauzele sunt multiple. Mă voi referi doar la două dintre ele. La nivel societal s-a înrădăcinat mentalitatea „banii nu au miros" („pecunia non ole" după cuvinte Împăratului roman Vespasian). Și diploma universitară nu are miros! Unele diplome universitare atrag bani, în țară sau în străinătate. Apoi, la nivelul sistemului de învățământ, prestigiul profesorului cunoaște o curbă descendentă periculoasă. Mai este profesorul un reper moral, când atâți profesori – unii dintre ei ocuplând chiar înalte funcții în Ministerul Educației – s-au dovedit plagiatori de cea mai joasă speță?!

DC News: Ce ar trebui făcut pentru ca această situație să nu mai existe?

Septimiu Chelcea: Plagiatul și, mai general, frauda intelectuală în universități nu pot fi eradicate, dar pot fi mult diminuate ca fecvență și ca intensitate a gravității. Într-o cercetare psihosociologică având ca temă frauda intelectuală în universități, am ajuns la o tipologie a studenților plagiatori în funcție de axele: 1) conștientizarea greșelii și 2) resimțirea emoțiilor de rușine și vinovăție. A rezultat patru tipuri de plagiatori: a) ocazionali; b) neobrăzați; c) autocentrați; d) heterocentrați. În cazul „plagiatorilor ocazionali" ar trebuie o dozare mai atentă a cerințelor curriculare, iar în ce îi privește pe „plagiatorii heerocentrați" se impune accentuarea dezaprobării colectivului de studenți, sancționarea deschisă a lor. „Plagiatorilor nerușinați", cei care cred că toți trișază într-un fel sau altul, ar trebui să li se explice că „normalitatea statistică" nu corespunde cu „normalitatea morală". În fine, asupra „plagiatorilor autocentrați" s-ar cuveni să se acționeze prin „sancțiuni punitive" și prin „sancțiuni premiale" pentru interiorizarea normelor sociale (a se vedea: S. Chelcea, coord. Rușina și vionovăția în spațiul public. Pentru o sociologie a emoțiilor. București, Editura Humanitas, 2008, pp. 248-269).

DC News: Ați întâlnit astfel de cazuri?

Septimiu Chelcea: Da, și nu o singură dată. Am întâlnit astfel de furturi – de ce să nu le spunem pe nume?! – și la prezentarea tezelor de doctorat în Consiliul Școlii Doctorale, și la proiectele anuale ale celor de la master, și la lucrările de semestru ale studenților. Am procedat diferențiat: am acceptat refacerea tezelor de doctorat și rediscutarea tezei, proiectele cu pasaje plagiate le-am notat cu 1 (unu), la fel am procedat și în cazul lucrărilor de semestru. Am constat că se manifestă printre profesori o anumită toleranță față de studenții, masteranzii și doctoranzii care plagiază: „Să le mai dăm o șansă". Am întrebat o doctorandă de la Universitatea din Pittsburgh ce se întâmplă dacă cineva care își face teza de doctorat plagiază. „Intelectual, se sinucide" – a fost răspunsul.

VEZI ȘI: Experiment propus de un mare sociolog tuturor românilor

Lucrări de licență și disertație, la prețuri de nimic pe Internet

Foștii studenți fie își vând propriile lucrări de licență sau disertație, fie le propun tinerilor să facă analize și interviuri în locul lor. Nu contează facultatea, nu contează profilul. Oricine poate obține o lucrare dacă plătește între 50 de lei și 600 de lei.

"Vând Disertație folosită în 2013 la SNSPA București, Master: Comunicare managerială și Resurse Umane. TITLU: SATISFACȚIA ÎN MUNCĂ. STUDIU DE CAZ: ORGANIZAȚIA "MAME PENTRU MAME". Am obținut nota 9. Preț: 570 de lei",

"Realizez proiecte, lucrări de licență sau disertații, într-un timp scurt, pentru absolvenții de relații internaționale, istorie, știinte militare, drept și științe administrative, preț foarte avantajos. Am studiat în domeniile menționate, drept urmare, calitatea lucrărilor nu va lăsa de dorit",

"Vând lucrare de licență, luată cu nota 10, pe tema "Managementul Resurselor Umane. Procesul de recrutare și selecție",

"Vând lucrare de disertație pentru facultățile de profil economic, management sau marketing. Lucrarea este de nota 10+. Lucrarea este în format electronic! De menționat este faptul că nu a fost prezentată, deci lucrarea practic e nouă! Cine dorește lucrarea direct printată, se dă doar cu avans de 100 RON" - sunt doar o parte din anunțurile referitoare la cumpărarea lucrărilor de licență și disertație.

VEZI ȘI: Sistem de bruiaj al telefoanelor mobile pentru examene. Metodă anti-copiat la bac 2014 

Site-uri care promit realizarea lucrării de licență la comandă, neplagiată

"Licențe Neplagiate" este un grup creat în 2011, care promite realizarea lucrării de licență fără ca studentul să aibă vreun stres. În plus, se laudă cu o "rată de promovabilitate de 100%". Grupul îi oferă studentului atât lucrarea de licență, cât și prezentarea acesteia. 

Cei de la "Licențe Neplagiate" promit că vor redacta licența în trei săptămâni, iar studentul trebuie să plătească chiar și câteva sute de euro. Ei se laudă că pot concepe lucrări de licență în diverse domenii: Drept, Sociologie, Psihologie, Management, Securitate, Relații Publice, Istorie, Geografie, Economie, Comunicare și multe altele.

"Tu ne trimiţi cerinţele. Dacă ai doar tema noi putem face o structură a lucrării pentru a ţi-o prezenta înainte ca să o aprobi sau modifici.

După ce stabilim care va fi structura lucrării şi specificaţiile unice ale licenţei tale noi îţi vom construi lucrarea timp de 3 săptămâni. La sfârşitul celor 3 săptămâni ne întâlnim şi îţi arătăm lucrarea pe un laptop conectat la internet. Astfel tu poţi vedea licenţa, o poţi citi şi o poţi verifica antiplagiat chiar în acel moment.

Abia apoi plăteşti preţul lucrării iar noi ţi-o trimitem pe e-mail şi ţi-o dăm pe un CD. Dacă ai nevoie de o prezentare în Power Point a lucrării o putem face gratuit", se arată pe site-ul cu "Licențe Neplagiate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel