EXCLUSIV  Lovitură „usturătoare“ pentru Putin și Patriarhul Chiril. Dan Ciachir, despre ultima mișcare a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol

Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre ultima mișcare a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anunțat că a ridicat schisma împotriva Bisericii Ortodoxe Macedonene (MPC), de când și-a declarat autocefalia față de biserica sârbă, în 1967. Decizia nu reprezintă independență deplină pentru biserica macedoneană, iar Patriarhia dominată de Grecia nu folosește numele său macedonean, ci se referă la el ca Arhiepiscopia Ohridului.

„Având în vedere apelurile acestei biserici la Biserica Mamă și chemările repetate ale Macedoniei de Nord am hotărât următoarele: Să primim la împărtășire pe credincioșii, clericii și oamenii acestei biserici sub Arhiepiscopul Ștefan, vindecând rana de împărțire a fraților noștri ortodocși de acolo și toarnă untdelemn și vin pe rana acestora“, se precizează în declarația Patriarhiei de la Constantinopol (citește continuarea AICI).

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Diachir a comentat decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Macedoneană:

„Biserica Ortodoxă Macedoneană a fost reprimită în Biserica Universală Ortodoxă, iar acest lucru s-a făcut la cel mai înalt for, sub auspiciile Tronului Ecumenic. Demersurile acestea, făcute de Biserica Ortodoxă Macedoneană, socotită schismatică din 1967, au fost comune cu cele ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Există o poză în care apar delegațiile bisericești ale Ucrainei și Macedoniei în Fanar.

Deosebirea este că, în ianuarie 2019, Biserica Ucraineană care refuză Moscova a primit autocefalia. Acum este reprimită și Biserica Ortodoxă a Macedoniei de către Patriarhia  Ecumenică de la Constantinopol, care s-a dovedit intransigentă 55 de ani. Or, probabil că Arhiepiscopia de Ohrida (Biserica Ortodoxă a Macedoniei) va deveni un exarhat sub auspiciile Patriarhiei Ecumenice sau o Biserică autonomă, deși autonomia e frecție la picior de lemn. Importantă este autocefalia, iar autocefalia va veni.“, a spus Dan Ciachir.

„Lovitură pentru Vladimir Putin și Patriarhul Chiril“

„După părerea mea, reprimirea Bisericii Macedoniei e o lovitură adusă Bisericii Sârbe, pentru că ea era socotită o biserică schismatică, nu exista. Or, lovitura primită de Biserica Sârbă o încasează în primul rând Patriarhul Chiril și Putin. E o lovitură pe care cei doi o încasează. Biserica Ortodoxă Sârbă a făcut gestul de excomunicare a macedonenilor ortodocși, în 1867, dar atunci era Iugoslavia lui Tito și nimeni nu voia să se pună rău cu el.

Această decizie adâncește îndepărtarea dintre bisericile participante la Sinodul din Creta, din 2016, care nu a fost pan-ortodox pentru că principalele biserici care nu au luat parte au fost Biserica Rusă și Biserica Sârbă, ambele cu calendar neîndreptat. Pe măsură ce trece timpul, atitudinea Patriarhiei Ruse nu cred că va rămâne fără urmări, pentru că la fel cum Putin ar vrea să refacă Uniunea Sovietică, am impresia că și Biserica Rusă ar fi vrut să aibă o influență mai mare decât Patriarhia Ecumenică.

Cu toate cadourile exorbitante făcute de Putin la Muntele Athos, plus vizitele sale, Patriarhia Ecumenică și-a văzut de drumul și de prestigiul ei. Între Patriarhia Ecumenică și Athos au fost și au rămas asperități. Putin s-a vrut un ctitor, dar cu toată dărnicia lui, nu au fost efecte.

Ei (n.r. Patriarhia de la Constantinopol) s-au gândit bine și nu au luat deciziile concomitent, ci le-au luat treptat. Este o lovitură pentru aliatul Rusiei. Excomunicarea nu a făcut-o Patriarhia Ecumenică, ci doar și-a însușit-o. Nu va putea rămâne fără urmări, pentru că este o lovitură și tocmai că e mai discretă e mai usturătoare“, a conchis Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel