A fost ridicată schisma împotriva Bisericii Ortodoxe Macedonene de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anunțat că a ridicat schisma împotriva Bisericii Ortodoxe Macedonene (MPC), de când și-a declarat autocefalia față de biserica sârbă, în 1967. Decizia nu reprezintă independență deplină pentru biserica macedoneană, iar Patriarhia dominată de Grecia nu folosește numele său macedonean, ci se referă la el ca Arhiepiscopia Ohridului.
„Având în vedere apelurile acestei biserici la Biserica Mamă și chemările repetate ale Macedoniei de Nord am hotărât următoarele: Să primim la împărtășire pe credincioșii, clericii și oamenii acestei biserici sub Arhiepiscopul Ștefan, vindecând rana de împărțire a fraților noștri ortodocși de acolo și toarnă untdelemn și vin pe rana acestora“, se precizează în declarația Patriarhiei de la Constantinopol.
Acesta insistă că numele sub care va recunoaște biserica este „Ohrid” și îi va recunoaște jurisdicția asupra granițelor statului Macedonia de Nord.
Patriarhia Ecumenică face apel la biserica sârbă și macedoneană să-și reglementeze relațiile ulterioare. Acest aspect ar putea fi în lucru, deoarece în ultimele zile au crescut rapoarte că episcopii din ambele biserici s-au întâlnit la Nis și au ajuns la un fel de acord.
Biserica sârbă susține că biserica macedoneană s-a separat ilegal de jurisdicția sa, care a fost înființată după ocupația sârbă a Macedoniei în 1912. Disputa a durat decenii și a făcut dificilă cooperarea oficială a bisericii macedonene cu celelalte biserici ortodoxe, ca parte a unor eforturi mai ample ale țărilor vecine de a împiedica înființarea unui stat independent macedonean, conform Republika.mk.
Biserica Ortodoxă Rusă ar putea fi izolată, după ce patriarhul Kiril al Moscovei a binecuvântat invazia rusă în Ucraina.
Cea mai semnificativă consecinţă este că multe parohii şi preoţi din Ucraina s-au distanţat de Biserica Ortodoxă Rusă", a declarat telefonic pentru EFE Thomas Bremer, profesor de studii ecumenice şi bisericeşti orientale la Universitatea din Munster, Germania.
Deşi majoritatea covârşitoare a ucrainenilor privesc Rusia cu o ostilitate din ce în ce mai mare, mulţi dintre ei rămân membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU-PM), o instituţie semiautonomă subordonată în ultimă instanţă Patriarhiei Moscovei.
Ororile invaziei ruseşti au determinat ierarhia acestei biserici autonome şi mulţi dintre credincioşii săi să protesteze în mod deschis împotriva poziţiei lui Kirill. În mod normal, în liturghie se cere o rugăciune pentru patriarh, ceea ce nu se mai face în semn de protest, explică Bremer (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu