EXCLUSIV  Liliecii, mamiferele care ajută agricultura din România. În SUA, au eradicat malaria

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Liliecii sunt extrem de importanţi pentru natură, subliniază Dragoş Măntoiu, biolog specializat în studiul acestor animale, la DC Anima. 

"Unii oameni au fobie de tot felul de animale. În primul şi în primul rând, liliecii nu sunt rozătoare. Sunt mamifere care zboară, singurele de pe pământ care fac asta. Sunt foarte diversificaţi şi îndeplinesc o grămadă de roluri bestiale în zona noastră. Mănâncă insecte în zona temperată, iar fără ei agricultura noastră ar avea de suferit. Practic, un animal de 4-5 grame mănâncă un kg de insecte pe an. Asta înseamnă undeva la 1500 de euro în serviciile ecosistemice. Îi simţim aceşti bani, fără să dăm cu prea multe insecticide în zonele respective. Deci un singur liliac face o economie statului de 1500 de euro pe an. Sunt unele specii care mănâncă preponderent ţânţari, spre exemplu", a declarat Dragoş Măntoiu la DC Anima. 

În SUA, liliecii au eradicat malaria

"Ne sună foarte mulţi oameni şi ne întreabă cum putem aduce nişte lilieci prin zona lor. E dificil. Animalele astea au o ecologie anume. Îşi aleg locul, şi odată ales pot sta acolo timp de generaţii, zeci de ani. E dificil să îi aduci într-un loc şi să îi faci să facă ce vrei tu. Dar în SUA au reuşit. Au construit nişte adăposturi foarte mari pentru lilieci. Ei au colonii de ordinul milioanelor de animale. Şi au eradicat malaria, boală transmisă de ţânţari", a mai spus biologul. 

Cine este Dragoş Măntoiu 

Dragoş Măntoiu este geograf, care se ocupă însă şi de ecologia spaţială şi de modelarea mediului. 

Acesta este doctorand la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Bucureşti, unde se concentrează în special pe migraţia liliecilor şi pe ecologie, folosind o abordare spaţială. De asemenea, lucrează pe postul de consultant de mediu pentru compania EPC Consultanţă de mediu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel