La cererea ministrului Vasile Dîncu, România intenționează să cumpere avioane de vânătoare F-16 din Norvegia

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

România intenționează să cumpere 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia.

România vrea să cumpere 32 de avioane de vânătoare F-16. Pentru aparatele care aparțin Norvegiei statul român ar putea să plătească 354 milioane de euro. Solicitarea aparține ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care îi cere Parlamentului să aprobe achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16.

Aparatele ar urma să fie cumpărate din Norvegia și, potrivit scrisorii trimise în Parlament, România va plăti 354 de milioane de euro. De asemenea, statul român va aloca 100 de milioane de euro care constituie suportul logistic și echipamentele din SUA.

Justificarea ministerului este că avioanele din Norvegia sunt superioare din punct de vedere tehnic celor 17 cumpărate din Portugalia, scrie Mediafax.

Președintele Iohannis, după discuția cu Biden: Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei

După discuția cu Joe biden, președintele Klaus Iohannis a transmis: ”Am discutat cu Președintele SUA, Joe Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor care fac parte din Formatul București 9 (B9) despre situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre. În cadrul dialogului, care confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, am subliniat că menținerea unității este esențială în aceste momente. Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Am exprimat, totodată, susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între țara noastră și SUA.”

Discuțiile sunt în contextul conflictului Rusia-Ucraina. Joe Biden ar fi afirmat, după ce a vorbit cu Vladimir Putin că ”am fost foarte direct, nu au fost cuvinte ușoare”. ”Am transmis foarte clar că, dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe, așa cum nu au mai fost văzute” spunea președintele american. 

În același timp, Joe Biden a subliniat că ar trebui întărită prezența NATO pe frontul de est. Astfel, discuția de astăzi cu liderii din estul Europei, inclusiv cu președintele  Klaus Iohannis, vine în acest context. 

Discuția purtată de Joe Biden cu Vladimir Putin a ținut două ore și un minut. Totuși, în ciuda avertismentului american, Vladimir Putin se consideră îndreptățit, ca președinte al Rusiei, ”să-și apere securitatea”. ”Rusia poartă o politică externă a păcii, însă ea are dreptul să-şi apere securitatea” ar fi afirmat Vladimir Putin, miercuri, la o zi după discuția cu Joe Biden. Mai mult, el ar fi insistat că ar fi ”criminal” să lase NATO să se apropie de frontierele ruse, fără a acționa (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel