L-a numit sau nu Donald Trump pe Volodimir Zelenski un dictator? Președintele american spune că nu.
Un jurnalist de la BBC l-a întrebat pe Trump, în conferința de presă pe care o susține joi alături de premierul Marii Britanii, dacă încă mai crede că Zelenski este un „dictator”, după ce l-a numit astfel în urmă cu aproximativ o săptămână. Președintele SUA neagă apelativul: „Am spus eu asta? Nu pot crede că aș fi spus așa ceva”.
Donald Trump l-a numit, într-o postare din data de 19 februarie de pe platforma sa, Truth Social, pe președintele Ucrainei „un dictator”, alimentând astfel disputa dintre cei doi lideri care a început atunci când Trump a acuzat în mod fals Ucraina că a început războiul cu Rusia.
Acuzația lui Donald Trump a venit la doar câteva ore după ce Volodimir Zelenski l-a acuzat că repetă dezinformarea rusă.
Adresându-se reporterilor de la Kiev, Zelenski a respins mai multe afirmații pe care președintele SUA le-a făcut în acea zi, întărind în același timp poziția Ucrainei conform căreia un acord pentru a pune capăt războiului necesită implicarea sa.
Mai toți oficialii europeni i-au luat apărarea președintelui Zelenski. Șefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat că preşedintele american Donald Trump "trebuie să-l fi încurcat" pe Volodimir Zelenski cu preşedintele rus Vladimir Putin atunci când l-a acuzat pe liderul ucrainean că este un dictator.
"Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi încurcat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin", a insistat Kallas la un briefing de presă în Africa de Sud.
Revenind la criticile aduse de Trump, care a reproşat absenţa organizării de alegeri în Ucraina de la invazia lansată de Rusia, înaltul oficial al UE a considerat că "organizarea alegerilor în timpul războiului nu este posibilă".
"Există oameni strămutaţi", a amintit ea. Vicepreşedinta Comisiei Europene a cerut populaţiei de pe Bătrânul Continent "să-şi păstreze cumpătul".
"De o lună ne trezim cu declaraţii noi, trebuie să ne obişnuim", a remarcat Kaja Kallas, referindu-se la Trump. Pe de altă parte, potrivit înaltului oficial european, este "prematur să vorbim despre trimiterea de trupe" pe teritoriul ucrainean "pentru că nu există o încetare a focului, nici pace".
Acordul dintre Washington şi Kiev, râvnit de Trump, în baza căruia Statele Unite ale Americii vor primi un acces privilegiat la resursele naturale ale Ucrainei este în curs de finalizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News