Kovesi: Interceptările devin inutile după noul Cod Penal

kovesi dna
kovesi dna

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, spune că noul Cod de Procedură Penală introduce o prevedere care nu va mai permite interceptarea posibililor infractori decât după începerea urmării penale, ceea ce face ca această tehnică să fie inutilă. Kovesi a precizat că i-a transmis ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, o solicitare de schimbare a acestei dispoziții, dar încă nu a primit un răspuns.

"Cu ocazia dezbaterilor în Parlament, au fost mai multe variante ale Codului cu privire la aceste tehnici speciale de investigare, în special în ceea ce privește interceptarea comunicațiilor. Cu privire la această procedură s-a introdus o condiție nouă: să fie începută urmărirea penală pentru a putea obține de la judecători autorizația de interceptare. Spre exemplu, dacă cercetăm o persoană care comite o infracțiune de corupție, în momentul în care începem urmărirea penală, suntem obligată să o chemăm de îndată, să-i aducem la cunoștință învinuirea. După ce îi aducem la cunoștință învinuirea abia atunci putem merge la judecător și să obținem o autorizație de interceptare a convorbirilor. Vă dați seama că în aceste cazuri este absolut inutil să mai investighezi în acest fel o faptă de corupție", a declarat Laura Kovesi, joi seara, la Gândul Live.

Șefa DNA a mai explicat că noul Cod de Procedură Penală introduce urmărirea penală pe faptă sau persoană. "Ca să începi urmărirea penală în cazul unui ministru trebuie să ceri aprobare de la Parlament, moment în care toată activitatea devine oarecum publică. Este inutil să mai soliciți după aceea autorizație de interceptare. Practic, este o imunitate cu ghilimele pe care o au miniștrii în fața unor metode moderne și speciale de investigare", a spus procurorul.

Ministrul Justiției, solicitat să intervină

Kovesi a expus spre exemplificare cazul "mită la Hidroelectrica". În această speță, DNA a folosit interceptări și a stopat fapta de corupție care ar fi adus prejudicii mari statului, după ce un denunțător (Remus Vulpescu) a sesizat Direcția că se pregătește o acțiune ilegală.

Procurorul-șef al DNA i-a solicitat ministrului Justiției să oprească această prevedere până la data intrării sale în vigoare, la 1 februarie 2014.

"Aștept ca ministrul Justiției să încerce să modifice această dispoziție pentru că ea va avea efecte nu atât asupra activității DNA, cât asupra activității tuturor parchetelor care investighează fapte de corupție, de crimă organizată, de omor, care au consecințe destul de grave. Nu avem un răspuns oficial, știm că s-a repartizat un grup de lucru la minister", a mai declarat procurorul.

Ea a precizat că nu există dosare de corupție construite exclusiv în baza interceptărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel