Jens Stoltenberg, îngrijorat de prietenia dintre China și Rusia, cere acţiuni NATO în zona Asia-Pacific

Foto: Facebook Jens Stoltenberg
Foto: Facebook Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg este preocupat de prietenia dintre China și Rusia și vrea acţiuni NATO în zona Asia-Pacific.

Prietenia dintre Rusia și China stârnește îngrijorări. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat preocupare, marţi, în legătură cu refuzul Beijingului de a condamna direct invazia militară rusă în Ucraina şi a pledat pentru intensificarea cooperării NATO cu parteneri din zona Asia-Pacific, în contextul ascensiunii Chinei, transmite Mediafax.

"Miniştrii de Externe din ţările membre NATO se vor reuni mâine şi joi pentru a discuta despre războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Am observat cu toţii imaginile oribile cu civili ucişi în Bucha şi în alte locuri care au fost sub controlul armatei ruse până în urmă cu doar câteva zile. Sunt brutalităţi care nu pot fi tolerate şi cu care Europa nu s-a mai confruntat de multe decenii. Atacarea şi uciderea civililor constituie crime de război. Trebuie stabilite faptele, iar cei responsabili pentru aceste atrocităţi trebuie aduşi în faţa justiţiei", a afirmat Jens Stoltenberg marţi, într-o conferinţă de presă.

Jens Stoltenberg, despre planurile armatei ruse

Secretarul general NATO a notat că războiul din Ucraina intră într-o etapă "crucială", în condiţiile în care armata rusă începe să se concentreze pe zonele din estul şi din sudul Ucrainei. "Vor încerca să ocupe întreaga regiune Donbas şi să creeze o punte de legătură spre Crimeea ocupată", a subliniat Jens Stoltenberg, precizând că miniştrii de Externe din NATO vor furniza asistenţă suplimentară Ucrainei, inclusiv rachete antitanc, sisteme antiaeriene şi ajutoare umanitare.

Joi, la reuniunea miniştrilor de Externe NATO vor fi invitaţi şi reprezentanţii statelor partenere Finlanda, Suedia, Georgia, cei ai Uniunii Europene şi oficiali din Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.

"China nu manifestă voinţa de a condamna agresiunea Rusiei"

"Această criză are implicaţii mondiale, care ne privesc pe toţi. Observăm cum China nu manifestă voinţa de a condamna agresiunea Rusiei. S-a alăturat Moscovei în punerea sub semnul întrebării a dreptului naţiunilor de a-şi alege propria direcţie. Într-o perioadă în care puterile autocrate resping ordinea internaţională bazată pe reguli, este cu atât mai important ca democraţiile să stea împreună şi să ne apărăm valorile", a insistat secretarul general NATO.

Intensificarea cooperării NATO cu parteneri din zona Asia-Pacific

"Mă aştept să ajungem la un acord în sensul aprofundării cooperării cu partenerii noştri din zona Asia-Pacific, inclusiv în domenii precum controlul armamentului, cel cibernetic, hibrid şi al tehnologiei. (...) Statele aliate vor discuta şi despre dezvoltarea viitorului Concept strategic al NATO, înaintea Summitului de la Madrid. Acesta va ghida Alianţa pe măsură ce ne adaptăm noii realităţi în materie de securitate. Va aborda implicaţiile acţiunilor agresive ale Rusiei şi viitoarea noastră relaţie cu Moscova. Pentru prima dată, va trebui să luăm în calcul şi influenţa în creştere a Chinei, precum şi politicile coercitive la nivel mondial, care constituie o provocare sistemică la adresa securităţii noastre şi a democraţiilor noastre. De asemenea, viitorul Concept strategic va lua în calcul schimbările climatice, terorismul, tehnologiile emergente şi perturbatoare", a explicat Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel