Reprezentanţilor ISU Harghita au transmis că un perete al internatului Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit luni. Potrivit acestora, câțiva copii au fost prinși sub dărâmături.
Update 11
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita a demarat cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, în urma prăbuşirii unui perete al internatului Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc, incident soldat cu moartea unui elev şi rănirea a trei adolescente.
'Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă', au precizat, luni seară, reprezentanţii IJP Harghita.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, echipajele de salvare au scos de sub dărâmături patru elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, şi anume trei fete şi un băiat, dar acesta din urmă nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
Una dintre cele trei eleve a suferit traumatisme severe şi este intubată, iar celelalte două au diverse traumatisme, dar sunt conştiente, potrivit Agerpres.
Update 10
Potrivit listei de clădiri cu risc seismic a Ministerului Educației, internatul Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc apare ca fiind „neîncadrat“, ceea ce înseamnă că acesta nu a primit nicio expertiză tehnică de evidențiere a riscului seismic, dar nu că nu s-ar încadra. Conform listei, căminul apare ca fiind „parțial reabilitat”.
Update 9
Ministerul Educației transmite condoleanțe familiei elevului decedat în urma prăbușirii unui perete al internatului în care era cazat, în Odorheiu Secuiesc. Transmitem, de asemenea, multă putere familiilor ai căror copii au fost implicați în acest tragic incident.
Din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță.
În cursul acestei seri, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiul Secuiesc. În acest sens, în această seară, doi reprezentanți ai Ministerului Educației se deplasează la fața locului. Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează.
Ministerul Educației ține permanent legătura cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean.
„Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiu Secuiesc.
Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident!
Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă.
Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca
Update 8
"Bilanț final
1 victimă decedată
1 victimă cu traumatisme severe, intubată
2 victime conștiente, diverse traumatisme
Acțiunile de căutare-salvare au încetat, forțele de intervenție se retrag.", potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Update 7
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru copii sub dărâmături, funcţionează într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică şi găzduieşte aproape 100 de elevi.
Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
'La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r - luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului 'Tamasi Aron' - n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 - 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 - 2022, iar aceasta (a internatului - n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (...), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice', a declarat, pentru AGERPRES, Cristinel Glodeanu.
La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.
'Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor', a precizat pentru AGERPRES Demeter Levente.
Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.
'Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (...) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate', a mai spus inspectorul şcolar general.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, patru copii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au fost surprinşi sub dărâmături, iar unul dintre aceştia a decedat.
Update 6
Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, a intervenit la B1 unde a vorbit despre tragedie.
"Clădirea se află, ca orice clădire parte din sistemul național de educație, în grija primăriei și a liceului al cărui internat era.
Autorizația de construire pentru lucrările de intervenție a fost eliberată, așa cum este normal, de către primărie. Vom verifica dacă ea a fost eliberată în condiții legale. Vom verifica dacă cele aflate acolo au fost respectate pentru că, la momentul actual, nu se poate exclude o legătură directă dintre începerea lucrărilor de intervenție și ceea ce s-a întâmplat.", a spus Petres Sándor la B1.
Update 5
Construcția Liceului Teoretic Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a realizat în perioada 1909 - 1910. În prezent clădirea este monument istoric, iar căminul prăbușit a fost construit tot în anul 1910. Arhiepiscopia Româno-Catolică este cea care deține clădirea, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.
Update 4
A patra victimă, băiatul scos dintre dărâmături în urmă cu puțin timp, a murit.
"Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul.", a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Update 3
Raed Arafat a vorbit despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc.
„Una dintre victime este acum în așteptarea unității mobile de terapie-intensivă. Va fi mutată la Târgu Mureș, nefiind condiții de zbor pentru a fi efectuată mutarea cu elicopterul. Așteptăm concluzia cu băiețelul pe care sper că vor reuși să-l resusciteze.
Nu știu dacă prăbușirea se va extinde și la restul clădirii. Acolo se va investiga de către specialiști.”, a fost declarația lui Raed Arafat pentru presă.
Update 2
"A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului.", a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Update 1
Prefectul din Harghita, Petress Sandor, a declarat pentru AGERPRES că cea de-a patra persoană prinsă sub dărâmături este căutată. Trei elevi au fost transportaţi la spital.
Ceea ce este clar este că au fost prinşi patru copii sub dărâmături, trei au fost scoşi, se lucrează pentru scoaterea celui de-al patrulea. Cei trei sunt în spital şi acum să vedem ce se întâmplă cu restul operaţiei, a spus Petress Sandor.
Acesta a arătat că acţiunea de căutare este sprijinită şi de Salvamont. Cel puţin cinci formaţiuni de voluntari, Salvamont, câine căutător, sunt toate forţele aici. (...) Problema este că trebuie să se lucreze cu grijă, să nu se mai dărâme ceva, dar oamenii îşi dau toată silinţa, a adăugat el.
Zörgőő Noémii, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a transmis că trei fete au fost scoase dintre ruine, iar acum se mai caută încă un băiat.
'Trei fete au fost scoase, toate cele trei sunt acum în spital, două sunt în afara oricărui pericol, una cu vătămări corporale uşoare. A treia fată se află în comă, ea a fost resuscitată în Ambulanţă. Acum se mai caută încă un băiat', a spus Zörgőő Noémii.
Feketee Orss, şeful Salvamont Harghita, a spus că intervenţia este dificilă.
'Colegii sunt acolo cu câini de căutare, cu o dronă cu o cameră de termoviziune. Intervenţia este dificilă din cauză că este mult, mult moloz', a transmis acesta.
Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă şi acţionează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături, potrivit IGSU. Victimele au între 15 şi 17 ani, potrivit Agerpres.
Știre inițială
Trei victime au fost extrase dintre dărâmături în urma prăbuşirii unui perete al internatului Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc, una dintre acestea aflându-se în stop cardio-respirator. Potrivit IGSU, până în acest moment au fost extrase trei victime - una conştientă, una semiconştientă şi una aflată în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare în curs.
'Din primele informaţii, la internatul Liceului 'Tamasi Aron' s-a prăbuşit un perete, posibil persoane surprinse sub dărâmături. Suprafaţa afectată este de aproximativ 200 metri pătraţi', a transmis ISU Harghita.
Potrivit acestora, la faţa locului se intervine cu 2 maşini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanţă SMURD, 2 ambulanţe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu